Topsport gaat niet over wat atleten in het stadion doen. Het gaat erom hoe de kijkers beleven wat de atleten doen. Ook al gaat het om dezelfde sportieve ontmoeting, vijf verschillende mensen zien vijf verschillende wedstrijden of races. En wat onthouden ze ervan? Ook dat verschilt van persoon tot persoon. Of het nu in de hersenen zit of op de schijf, wat telt is wat wordt vastgelegd. Het is zoals het is: topsport is data. Big data.
Hoera voor de data-nerd
Het is al een tijdje geleden dat een voetbalgek beter scoorde in fantasy football dan een data-nerd. Wie zijn voorspellingen baseert op data en niet op buikgevoel, komt veel verder. Maar het is slechts een minderheid die echt Excel-sheets met vergelijkende gegevens wil doorworstelen. Daarom worden deze gegevens aangeboden in steeds begrijpelijker conclusies en ranglijsten. Voetballers uit de echte wereld krijgen nu al het verwijt van analisten uit de fantasiewereld, dat ze zich niet houden aan de analyses voor de wedstrijd. Dit analyse-realiteit “probleem”wordt deels opgelost in game apps, waar je als manager je spelers al kunt vervangen tijdens de wedstrijd. Dus op basis van real-time wedstrijd- en spelersstatistieken. Individueel gewenste beleving gaat hier boven werkelijke gebeurtenissen. En immense datafaciliteiten maken dit mogelijk.
Feiten voorkomen vloeken
Achtergrondkennis is factor die de beleving van een gebeurtenis sterk beïnvloedt. Als oom Dennis roept: “Ongelooflijk, waarom schopt hij die #!∏Ÿ¿-bal er niet gewoon in? Dan zou neef Tom kunnen zeggen: “Met deze veldpositie en gezien de hoek waaronder de bal gespeeld wordt, is er statistisch gezien maar 19% kans op een doelpunt. Zeker in deze weersomstandigheden.” Maar dan moet Neef Tom wel een bron hebben die hem voorziet van dit soort real-time informatie. En als neef Tom in Duitsland woont, hééft hij zo’n bron: Bundesliga’s Match Facts. Deze infrastructuur voorziet fans van geavanceerde real-time statistieken en diepgaande inzichten van elke officiële competitiewedstrijd. De belangrijkste onderdelen van Match Facts zijn onder meer Machine Learning voor spelsituaties, het universum van sensoren in de stadions (IoT) en datamanagement.

Iets soortgelijks zien we bij Wimbledon, waar data het levensbloed is van The Championships. Er worden ongeveer 4,5 miljoen observatie-eenheden gebruikt. Die hebben betrekking op de individuele speler, zijn exacte positie op de baan, de beweging van de bal, het gejuich van het publiek, de vochtigheid van de ondergrond, de luchttemperatuur… en ja, dat alles wordt vervolgens omgezet in informatie die iedereen echt wil hebben: spelers, coaches, journalisten en toeschouwers. De gegevens worden ook rechtstreeks verwerkt in de Power Ranking van de deelnemende spelers. Tijdens een toernooidag kunnen fans zien hoe spelers dalen en stijgen op de lijst, samen met de verwachtingen die ze hebben van wedstrijden. Artificial Intelligence voert een bijna real-time selectie uit van de hoogtepunten van een wedstrijd. En de reel is zeer snel na het einde beschikbaar voor het wereldwijde kijkerspubliek. Als je zegt Summer of Sports, dan heb je het over the Season of Data, want topsport is data.