Hoeveel grote sportevenementen zullen we in de toekomstige zomers bekijken? Veel meer dan vier. Miljoenen, waarschijnlijk miljarden. Want sportorganisaties en media werken er hard aan om iedereen zijn eigen versie van het EK, de Olympische Spelen, Wimbledon en de Tour de France te laten beleven. Natuurlijk, alles is gebaseerd op dezelfde sportfeiten van het sportevenement. Maar de rapportage wordt steeds meer toegesneden op de voorkeuren van de – bij voorkeur betalende – gebruiker. Summer of Sports: The Season of Data.
Dompel de fan volledig onder
Hoe meer de fan beleeft rond en tijdens een sportevenement, hoe groter de kans dat hij terugkomt, zijn ervaringen online deelt en ter plekke aankopen doet. Customer Identity Management (CIM) heeft tot doel de dienstverlening aan de individuele sportconsument radicaal te verbeteren. En om zo meer te genereren in termen van marktpositie en omzet. Daarvoor is het nodig, dat de bezoekende fan een groot sportcomplex ervaart als overweldigend maar toch persoonlijk. Wanneer CIM volledig wordt toegepast op stadionbezoek, wordt een sportterrein een Smart Event Complex.
Strategisch gebruik van data
De eerste doelstelling is om het de fan zo gemakkelijk mogelijk te maken wat betreft toegang, rondleiding en verblijf tijdens een sportevenement. Daarbij hoort snelheid bij het boeken, controleren en kopen. Dit is gebaseerd op directe herkenning van ID en persoonlijke voorkeuren. Strategisch gebruik van gegevens speelt ook een rol bij het aanbieden van entertainment van hoge kwaliteit. De fan krijgt toegang tot beschermde achtergrondinformatie en eersteklas multimedia-omgevingen. Bovendien beschikt hij over supersnelle verbindingen om zijn eigen ervaringen te delen. Personalisering van de ervaring staat centraal. De informatie wordt afgestemd op de specifieke voorkeuren en interesses van de fan. Ook wordt direct ingespeeld op wat de bezoeker interesseert tijdens het evenement.
Internet van een heleboel dingen
Natuurlijk is de ervaring binnen het sportcomplex maar een heel klein onderdeel van de marketingtaak. Zelfs in het grootste stadion ter wereld -Frankrijk tijdens de Tour- vallen de honderdduizenden langs de baan in het niet bij het aantal digitaal aanwezige fans. In 2020 bijvoorbeeld werden de video’s van de hoogtepunten meer dan 77 miljoen keer bekeken. Ook hier is de weg naar een verrijkte kijkervaring definitief ingeslagen. De Tourorganisatie investeert in een breed scala aan IoT-sensoren. Deze zijn per etappe geïntegreerd in een geo-locatiemodel. De data die gegenereerd en verwerkt worden, dienen niet alleen de beleving van de fan. Ze zijn ook nuttig voor de organisatie en de autoriteiten (bv. COVID-19 monitoring).
Ga voor het beste van het beste
De onderliggende infrastructuren vragen om het beste op het gebied van opslag en toegankelijkheid. Bezoekers van de officiële Tour-site (14,5 miljoen) hebben niet de gewoonte om hun pageviews (202 miljoen) te spreiden. Iedereen wil alles tegelijk weten en beleven. Wat betreft de beveiliging van gegevens, hebben hackers vorig jaar niet minder dan 1,4 miljoen keer geprobeerd de systemen van de Tour binnen te dringen. Ongetwijfeld wordt er dit jaar weer gewerkt aan zo’n crimineel record. De combinatie van sport en data, is er iets dat meer inspireert? Natuurlijk wel: de combinatie tussen jouw data en de economische of maatschappelijke dynamiek rond jouw organisatie. Ook dat vraagt om het beste van het beste, toch?
