Overstappen naar de cloud, begin klein, maar denk groot(s)

Technologie verandert met de dag. Dat maakt overstappen naar de cloud voor veel IT-afdelingen behoorlijk lastig. Wat vandaag standaard is, is morgen alweer veranderd. Dat terwijl een klein foutje serieuze consequenties kan hebben. Dan hebben we het niet alleen over veiligheid. Ook zaken zoals gebruiksvriendelijkheid zijn essentieel voor effectieve bedrijfsvoering. En als de IT-infrastructuur helemaal platligt, heeft dat verstrekkende gevolgen voor je bedrijfsprocessen. Personeelsleden hebben geen toegang tot bepaalde applicaties en data of kunnen zelfs helemaal niet meer werken. Maar cloudcomputing is wel de toekomst, daar is inmiddels geen twijfel meer over. Hoe maak je dan toch de overstap?

Cloudcomputing, wat is wat?

IaaS, PaaS en SaaS zijn allemaal vormen van cloud computing. Hoewel ze met elkaar te maken hebben, zijn het wel drie verschillende diensten, die verrekend worden volgens het pay-as-you-go model. Je betaalt alleen voor wat je gebruikt, wat ze heel schaalbaar maakt. Maar wat is nu precies wat?

  • IaaS staat voor Infrastructure as a Service. Hierbij maak je gebruik van de hardware en netwerkdiensten van een provider. Afnemers zijn zelf verantwoordelijk voor het installeren en onderhouden van besturingssystemen en andere software.
  • PaaS is de afkorting voor Platform as as Service. Hierbij verzorgt de provider een omgeving om applicaties te ontwikkelen en te testen. Besturingssystemen vallen dus bijvoorbeeld wel onder PaaS, maar niet onder IaaS.
  • SaaS betekent Software as a Service. Hierbij worden applicaties als dienst aangeboden. De aanbieder verzorgt de hardware om de programma’s te draaien, het onderhoud en de updates. Er staat dus lokaal niks bij jouw bedrijf geïnstalleerd, medewerkers krijgen via internet toegang tot de diensten.

Stapsgewijze overgang

Dat cloudcomputing de toekomst is, lijdt geen twijfel. Het is verstandig om niet te lang meer te wachten met het zetten van de eerste stappen richting de cloud, want met een verouderde infrastructuur voldoe je niet meer aan de eisen, zeker niet nu veel medewerkers – deels – thuiswerken. IT-afdelingen zien vaak op tegen de grote hoeveelheid werk en de risico’s die komen kijken bij een nieuwe infrastructuur. Het voordeel van de cloud is dat je niet direct een harde omslag hoeft te maken, een stapsgewijze overgang is juist heel verstandig. Zo kunnen medewerkers wennen en je IT-afdeling kan ervaring opdoen.

Klein beginnen, maar groot(s) denken

Voor je begint met die stapsgewijze overgang is het wel verstandig te weten wat je ambities zijn. Door te werken met een roadmap kun je klein beginnen, maar weet je zeker dat je uiteindelijk op de juiste plek uitkomt. Van de traditionele IT-omgeving, bestaande uit on premise servers en een client-servermodel, schakel je eerst om richting een milde hybride omgeving. Van daaruit verplaats je steeds meer onderdelen naar de cloud, tot er uiteindelijk een volledige cloudbased structuur staat met een ambitieuze moderne werkplek, waar je medewerkers blij van worden. Dat zorgt weer voor tevredener klanten en dat is toch waarom je uiteindelijk op deze wereld bent?

Meer weten?

Het Proact Innovatie Model (PIM) is speciaal opgezet om organisaties rustig te laten wennen aan de nieuwe manier van werken. Door elk onderdeel stuk voor stuk te implementeren is van een harde overgang geen sprake. We beginnen klein en met bescheiden stappen werken we uiteindelijk toe naar een ambitieuze moderne werkplek. Wil je meer weten? Download dan nu onze whitepaper ‘Samen met Proact op reis naar de moderne manier van werken’.

Delen

Gerelateerde content

Neem contact op

We horen graag van je. Stuur ons een e-mail via onderstaande contactformulieren.

Neem contact op

We horen graag van je. Bel ons, word lid van onze social media community of stuur ons een e-mail via onderstaande contactformulieren.

Door op Verzenden te klikken, ga ik akkoord met de voorwaarden die zijn vermeld in het privacybeleid van Proact.