Moderne technologie, we kunnen niet meer zonder, ook niet – of beter: zeker niet – in de bouw. Maar om die digitale transformatie te doorlopen, dat brengt flinke uitdagingen met zich mee. Uitdagingen die weer anders zijn dan bijvoorbeeld in de zorg, bij een fabrikant van voedingsmiddelen of een producent van motoren. Tegelijkertijd zijn er absoluut mogelijkheden om een aantal belangrijke stappen te zetten. Maar waarom zou je al die moeite doen? In deze blog laten we je zien wat de digitale transformatie je kan brengen.
Data-analyse
Waar in de bouw nog veel te weinig op wordt ingezet, is een goede data-analyse. Welke projecten draaien we, hoeveel winst komt daaruit voort en wat kunnen we daarvan leren om het in de toekomst beter te doen? Hoe kunnen we zorgen dat we juist die projecten aannemen die goed bij onze organisatie passen en waar we meer winst op draaien? Er zijn partijen in de bouwsector die dit goed doen en daardoor dubbelcijferige marges draaien, maar dat zijn er maar een paar.
Voldoen aan klimaatdoelen
Als je inzicht wil hebben of je aan de klimaatdoelen voldoet, moet je wel een fatsoenlijke ICT-infrastructuur hebben. Over een aantal jaar krijgen alle bedrijven in de branche een CO2-budget, waarin staat wat je uit mag stoten. Stoot je meer uit, dan heb je een probleem. Als je als bedrijf afgerekend wordt op je carbonbudget, dan moet je dus inzicht hebben in je uitstoot en daarvoor moet je weer je informatiestructuur op orde hebben.
Behoud van talent
Het aantrekken en behouden van talent is voor elke branche een probleem, en dat is ook zeker het geval in de bouwbranche. Een goede IT-omgeving en een aantrekkelijke manier van werken zal je niet per se helpen met het aantrekken van mensen. Dan moet je wel heel sexy dingen op ICT-vlak doen. Maar het helpt je wel voorkomen dat mensen weglopen. Als je IT-omgeving niet doet wat het moet doet en het frustreert je medewerkers, dat maakt het werkplezier niet groter. Dan wordt de verleiding om elders te gaan kijken wel erg groot.
Beperk je ondernemersrisico
In veel bouwbedrijven is er maar beperkt inzicht in de zogenaamde cost-of-sales. Het maken van offertes kost vaak enorm veel geld, bij alle typen projecten. Dat geldt net zo goed voor kleine verbouwingen als voor grote infrastructurele projecten. Bij grote projecten zijn de acquisitiekosten soms wel twee miljoen. Dat is je ondernemersrisico en als je daarop kunt besparen is dat natuurlijk heel mooi. Als je je datastructuur goed op orde hebt, kan dat.
Meer weten?
Proact is voor meerdere bedrijven in de bouwsector al een uitstekende partner gebleken. Benieuwd wat jouw organisatie nodig heeft om bouwspecifieke uitdagingen aan te gaan? Download dan ons whitepaper. In dit whitepaper nemen jou als IT-manager in de bouw mee langs de vier grootste uitdagingen: cyberveiligheid, de moderne werkplek in een bouwbedrijf, infrastructuur en outsourcing.
