De waarde van een strategische roadmap

IT-budgetten zijn beperkt, waardoor je altijd achter de feiten aanloopt. In deze blog vertelt Chris Elshof, Manager Service Delivery bij Proact, hoe je binnen de gestelde budgetten blijft en toch ruimte creëert om je IT-infrastructuur te innoveren.

Beheer, projecten en innovatie

IT-budgetten zijn beperkt, en het is elk jaar weer een zoektocht naar de juiste besteding van dat budget. Uit onderzoek blijkt dat de gemiddelde IT-afdeling meer dan de helft (55 procent) van het IT-budget uitgeeft aan beheer, gevolgd door verbeterprojecten. Slechts 19 procent van het budget gaat naar innovatie. Uiteraard zijn er verschillen tussen branches. Technologische en telecommunicatiebedrijven, maar ook het verzekerings- en bankwezen geven relatief gezien meer uit aan innovatie. Zorg- en energiebedrijven bleven in het verleden wat achter als het ging om innovatie, maar gaan nu – over het algemeen – door een technologische transformatie.

Strategische roadmap

Veel IT-managers kijken naar het budget van vorig jaar, maken daar een kopie van en vermenigvuldigen de bedragen met een factor 1,2. Als je op die manier budgetteert, ben je blind voor wat op je afkomt. Om tot een juiste balans in budgetbesteding te komen, moet je een gedegen plan maken. Het maken van een strategische roadmap dwingt je naar de toekomst te kijken.

Van de huidige naar de gewenste situatie in stappen

Ik begrijp dat dat voor veel organisaties heel complex is. Door demandworkshops bij onze klanten te organiseren, helpen we ze daarmee. Per onderdeel vragen we eerst uit wat de ideale situatie is (SOLL). Dat kan bijvoorbeeld gaan over de werkplek, het intranet of over verbindingen, maar net wat relevant is in de betreffende organisatie. Iedereen mag dan vrijuit roepen. Zo kan iemand de wens hebben om ook op de vestiging in China te kunnen printen zonder opnieuw in te moeten loggen. Het maakt niet uit, alle wensen en eisen mogen benoemd worden en we schrijven ze allemaal op. Vervolgens kijken we hoe de situatie er nu uitziet (IST). Daaruit ontstaat een zogenaamde gapanalyse, het verschil tussen de gewenste en de huidige situatie. Dat doen we voor elk onderdeel. Omdat je op die manier een totaalplaatje krijgt van welke stappen gezet moeten worden om tot de gewenste situatie te komen, kun je een prioriteitenlijst gaan maken. Als je die combineert met je budget, krijg je inzicht in wat haalbaar is en wat de meest optimale volgorde is.

Proactief aan de slag

Het is eigenlijk niet anders dan met het huishoudbudget. Ook daar kijk je naar wat je wensen zijn op korte en lange termijn en wat de kosten zijn die daarbij komen kijken. Zo weet je wat haalbaar is en kun je een volgorde gaan bepalen. Kom in actie, blijf niet zitten en wachten tot de toekomst je inhaalt. Zo’n strategische roadmap zorgt dat je naar voren kijkt en heel proactief te werk kunt gaan.

Geïnspireerd?

Bij Proact helpen we je graag een strategische roadmap te maken, zodat je je bedrijfsprocessen kunt ondersteunen, maar ook kunt innoveren, terwijl je bovendien binnen de gestelde budgetten blijft. Interesse? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op via info@proact.nl of door te bellen naar 088 006 34 26, we vertellen je er graag meer over.

Delen

Gerelateerde content

Neem contact op

We horen graag van je. Stuur ons een e-mail via onderstaande contactformulieren.

Neem contact op

We horen graag van je. Bel ons, word lid van onze social media community of stuur ons een e-mail via onderstaande contactformulieren.

Door op Verzenden te klikken, ga ik akkoord met de voorwaarden die zijn vermeld in het privacybeleid van Proact.