Begin met jouw Cloud Transformatie

Versnel jouw reis naar digitale transformatie met onze cloud expertise.

Wat zijn de verschillende soorten cloudmodellen en welke is geschikt voor mijn zakelijke behoeften?

deployment-models-3

Private cloud biedt computermiddelen exclusief aan één organisatie. Dit biedt meer controle, beveiliging en maatwerk dan andere cloudmodellen, waardoor het ideaal is voor bedrijven met gevoelige gegevens, compliancevereisten of specifieke prestatiebehoeften.

De infrastructuur kan eigendom zijn van de organisatie of beheerd en geëxploiteerd worden door een derde partij.

Publieke cloud is een cloudcomputingmodel waarbij een externe leverancier computerresources, zoals servers, opslag en toepassingen, aanbiedt via het internet. Public cloud-diensten zijn over het algemeen beschikbaar voor alle soorten klanten en deze klanten betalen alleen voor de bronnen die ze gebruiken.

De publieke cloud is ideaal voor bedrijven die fluctuerende eisen stellen aan hun computerresources, omdat ze gemakkelijk kunnen op- of afschalen als dat nodig is. Het is ook een goede optie voor bedrijven die niet willen investeren in hun eigen IT-infrastructuur.

Hybrid cloud combineert public cloud- en private cloudresources. Hybride clouds stellen bedrijven in staat om te profiteren van de voordelen van zowel public als private clouds en maken het mogelijk om naar behoefte werklasten te verplaatsen tussen deze cloudmodellen.

Een bedrijf kan bijvoorbeeld public cloud gebruiken voor niet-gevoelige workloads, terwijl private cloud wordt gebruikt voor gevoelige workloads die meer beveiliging en controle vereisen.

Om te bepalen welk cloudmodel geschikt is voor uw bedrijfsbehoeften, moet u rekening houden met factoren zoals de gevoeligheid van gegevens, compliance-eisen, prestatiebehoeften en budget. Neem contact met ons op als u deskundige hulp nodig hebt bij het identificeren van de vereisten van uw organisatie.

Beweeg de muis over de symbolen om meer informatie te vinden over de verschillende soorten hybride cloudmodellen.

Maak gebruik van onze expertise voor een soepele reis

Mogelijkheden voor flexibele oplossingen creëren.

Pas jouw infrastructuur aan op veranderende zakelijke vereisten door gebruik te maken van schaalbaarheid en kostenmodellen op basis van betaling per gebruik.

Automatiseer standaard (handmatige) processen.

Stroomlijn werkprocessen en verbeter operationele efficiëntie met behulp van automatiseringstools die worden aangeboden door cloudproviders.

Geef prioriteit aan modernisering.

Maak gebruik van geavanceerde mogelijkheden binnen de cloud om innovatie te stimuleren en de klantbeleving te verbeteren.

Gebruik voorspelbare en robuuste oplossingen.

Vertrouw op de hoge beschikbaarheid van de cloud en de ingebouwde maatregelen voor bedrijfscontinuïteit om het risico van downtime te verminderen.

Een hybride cloud­aanpak voor cloud­transformatie

Het starten van jouw cloud-transformatie is een cruciale stap naar het moderniseren van jouw IT-infrastructuur en het verkrijgen van een concurrentievoordeel. Met een hybride cloud-benadering – die on-premises infrastructuur, public cloud en/of private cloud-omgevingen combineert – kun je sneller en veiliger schaalbaarheid, flexibiliteit en kosteneffectiviteit verbeteren.

Door gebruik te maken van een hybride cloudstrategie kan jouw organisatie de plaatsing van workloads optimaliseren, gegevens naleving garanderen en naadloze integratie tussen on-premises en cloudgebaseerde resources mogelijk maken.

Bij Proact kunnen we jou helpen jouw zakelijke behoeften te evalueren, risico’s en uitdagingen te beoordelen en de juiste hybride cloudoplossing te kiezen om een succesvolle cloudtransformatie te bereiken.

Wat zijn de voordelen van het starten van een cloudtransformatie reis?

De meeste organisaties maken al gebruik van ten minste één cloud-service. Maar slechts een klein deel van hen benut de cloud als een belangrijk onderdeel van hun infrastructuur om competitief en wendbaar te blijven op de markt.

Als het goed wordt uitgevoerd, heeft jouw cloudtransformatie het potentieel om veel meer te zijn dan een typisch IT-project. In plaats daarvan kan het positieve effecten hebben op de hele organisatie – waardoor je in staat bent om:

Verhoog jouw cybersecurity-verdediging in de hele organisatie

Verbeter de klantenservice door beter te reageren op verschuivingen in de vraag

Voldoe aan de behoeften van alle gebruikers

Verbeter de samenwerking en communicatie in de hele organisatie

Verminder de algemene IT-kosten

Verwijder dure overtollige capaciteit

Zorg ervoor dat IT-kosten voorspelbaar zijn

Bied een toekomstbestendige, veilige oplossing aan

Als je competitief en innovatief wilt blijven in het digitale tijdperk van vandaag, dan kan cloudtransformatie een grote verandering betekenen voor jouw bedrijf.

Door het migreren van je applicaties, data en infrastructuur naar de cloud, kun je profiteren van voordelen zoals schaalbaarheid, kostenbesparingen, verbeterde samenwerking en verhoogde beveiliging.

Met zorgvuldige planning, evaluatie en uitvoering kan het starten van een cloudtransformatie reis je helpen om je digitale transformatie te versnellen en groei, innovatie en wendbaarheid te stimuleren. Dit stelt je uiteindelijk in staat om voorop te blijven lopen in de competitie.

Hoe we jou helpen bij het starten of voortzetten van jouw cloud­transformatie reis

Strategie

Als eerste stap helpen we je bij het identificeren en schetsen van de doelen van je organisatie en ontwikkelen we een plan op hoog niveau met oplossingen waarmee je deze doelen kunt bereiken.

Beoordeling

Vervolgens evalueren we uw bestaande infrastructuur, workloads en processen om mogelijkheden voor verbetering in de cloud te identificeren. We evalueren ook de beveiligings-, compliance- en governance-eisen.

Planning

In de planningsfase werken we nauw met je samen om een cloudmigratieplan op te stellen, inclusief tijdlijnen, resources en budgetten.

Gereedheid

Na voltooiing van de vorige stappen helpen we ervoor te zorgen dat jouw IT-omgeving klaar is voor een cloudmigratie. Daarbij helpen we met → 

Door jouw werklasten en gegevens naar de cloud te migreren, evenals het configureren en optimaliseren van jouw omgeving voor maximale prestaties.

Door jouw cloudomgeving up-to-date te houden, zorg je ervoor dat deze veilig, beschikbaar en schaalbaar blijft.

Verbeter de wendbaarheid en verminder de kosten van jouw applicaties en infrastructuur door gebruik te maken van cloud-native technologieën.

Door het verkennen en implementeren van nieuwe technologieën om snellere innovatie en releasecycles mogelijk te maken.

Waarom kiezen voor Proact als jouw partner?

Wij hebben meer dan 30 jaar ervaring in combinatie met de succesvolle afronding van meer dan 4.000 projecten, waardoor we ideaal zijn voor het helpen van jouw organisatie bij het zorgen voor een soepele overgang. Onze consultants zullen nauw met jou samenwerken om te begrijpen hoe jouw bedrijf werkt om succesvolle adoptie te waarborgen, verstoringen te minimaliseren en de voordelen van jouw cloudtransformatie te maximaliseren.

Benieuw hoe onze klanten cloudoplossingen hebben gebruikt voor hun infrastructuur-, werkruimte- en back-upbehoeften? Neem dan vandaag nog contact met ons op om jouw cloud-readiness-beoordeling te boeken en laat ons jou helpen zien wat de cloud voor jouw bedrijf kan doen.

Lees meer over cloud­transformatie:

Veelgestelde vragen over het beginnen van jouw cloudreis

Het kiezen van de juiste cloud service provider is een belangrijke beslissing voor elk bedrijf. De juiste provider kan helpen bij het behalen van de doelen van het bedrijf, terwijl de verkeerde provider kan leiden tot beveiligingsproblemen, downtime en andere problemen. Hier zijn enkele factoren waarmee rekening moet worden gehouden bij het kiezen van een cloud service provider:

  • Beveiliging: Zorg ervoor dat de provider robuuste beveiligingsmaatregelen heeft, zoals encryptie, toegangscontroles en dreigingsdetectie.
  • Betrouwbaarheid: Elke cloud service provider waarmee je kiest om mee te werken, moet een track record van betrouwbaarheid en uptime hebben. Dit is van cruciaal belang, omdat downtime een aanzienlijke invloed kan hebben op jouw bedrijfsactiviteiten.
  • Schaalbaarheid: Jouw cloud service provider moet in staat zijn om zijn diensten op te schalen om aan jouw zakelijke behoeften te voldoen. Dit is belangrijk omdat jouw bedrijfsvereisten in de loop van de tijd kunnen veranderen en je een provider nodig hebt die je hierbij kan helpen.
  • Kosten: De prijsstelling van de provider moet transparant zijn, zonder verborgen kosten.
  • Ondersteuning: Biedt de cloud service provider betrouwbare, responsieve ondersteuning?
  • Compliance: Als uw bedrijf actief is in een gereguleerde industrie, moet je ervoor zorgen dat de cloud service provider voldoet aan de relevante voorschriften.
  • Leverancierskoppeling: Zorg ervoor dat de cloud service provider je niet in hun platform of technologie opsluit. Dit is belangrijk omdat je in de toekomst mogelijk van provider wilt wisselen en je niet aan een bepaalde leverancier wilt worden gekoppeld.

De belangrijkste kosten die gepaard gaan met het migreren naar de cloud of het werken in de cloud kunnen worden onderverdeeld in vier hoofdcategorieën:

  1. Migratie: de kosten voor het verplaatsen van jouw applicaties, workloads en gegevens naar de cloud. Dit omvat de kosten voor het herbouwen van jouw applicaties en het testen ervan in de cloudomgeving.
  2. Training: de kosten voor de opleiding van jouw IT-personeel en gebruikers in de nieuwe cloudomgeving.
  3. Integratie: de kosten voor het integreren van jouw cloudomgeving met jouw huidige on-premises systemen en applicaties.
  4. Ondersteuning: doorlopende kosten voor het onderhouden en ondersteunen van jouw cloudomgeving, inclusief monitoring, probleemoplossing en beveiliging.
  • Begin klein: begin met een proefproject of een kleinere workload om het water te testen en de kosten en voordelen van cloudtransformatie te beoordelen.
  • Plan zorgvuldig: Ontwikkel een gedetailleerd plan voor cloudtransformatie, inclusief tijdlijnen, budgetten en vereiste resources. Dit kan helpen onverwachte kosten en vertragingen te voorkomen.
  • Kies de juiste cloudserviceprovider: Kies een cloudserviceprovider die transparante prijzen en tools voor kostenbeheer biedt om te helpen de kosten te optimaliseren.
  • Hergebruik bestaande middelen: Hergebruik bestaande middelen, zoals licenties, hardware en software, als dat mogelijk is. Dit helpt onnodige kosten te vermijden en verspilling tegen te gaan.
  • Automatiseer waar mogelijk: Gebruik automatiseringstools om cloudactiviteiten te stroomlijnen en de behoefte aan handmatige interventie te verminderen. Dit kan helpen om te besparen op de kosten van IT-personeel.
  • Bewaken en optimaliseren: Gebruik tools voor kostenbeheer om het gebruik te bewaken en mogelijkheden voor kostenoptimalisatie te identificeren. Controleer en optimaliseer de cloudomgeving regelmatig om ervoor te zorgen dat je het maximale uit jouw investering haalt.

Het migreren van bestaande applicaties en gegevens naar de cloud kan een complex proces zijn dat zorgvuldig gepland en uitgevoerd moet worden. Daarom raden we aan om vanaf het begin samen te werken met een partner die al veel migraties heeft uitgevoerd en door ervaring weet welke best practices gevolgd moeten worden. Neem contact met ons op voor migratieondersteuning als je denkt dat jouw organisatie niet in staat is om alle onderstaande stappen zelf uit te voeren:

  • Beoordeel jouw huidige omgeving voordat je met het migratieproces begint om te bepalen welke applicaties en gegevens naar de cloud moeten worden gemigreerd. Houd rekening met het huidige gebruik, de beveiliging, de prestaties en de nalevingsvereisten.
  • Ontwerp jouw cloudarchitectuur om aan jouw zakelijke vereisten te voldoen en gebruik te maken van de mogelijkheden van jouw cloudserviceprovider. Dit omvat het bepalen van welke cloudservices te gebruiken, hoe je jouw virtuele machines configureert en hoe je jouw omgeving beveiligt.
  • Bereid jouw applicaties en gegevens voor om ervoor te zorgen dat ze klaar zijn voor de cloudomgeving. Dit omvat ervoor zorgen dat ze compatibel zijn met het cloudplatform, hun prestaties optimaliseren en eventuele beveiligingsproblemen aanpakken.
  • Voer de migratie uit. Afhankelijk van jouw vereisten en de cloudserviceprovider kan dit worden gedaan via verschillende methoden, zoals lift and shift, herplatforming of refactoring.
  • Test en valideer jouw applicaties en gegevens nadat de migratie is voltooid om ervoor te zorgen dat ze zoals verwacht in de cloudomgeving werken. Dit omvat load testing, security testing en user acceptance testing.
  • Optimaliseer en verfijn jouw cloudomgeving om ervoor te zorgen dat deze aan jouw voortdurende vereisten voldoet. Dit omvat het configureren van automatisch schalen, het monitoren van jouw gebruik en prestaties en het optimaliseren van jouw kosten.

Dit is het best overgelaten aan een expert, omdat zij inzicht en ervaring hebben om de benodigde stappen hieronder uiteen te zetten.

  • Ontwerp voor hoge beschikbaarheid: dit kan het gebruik van load balancing, redundante servers en automatische failover-mechanismen omvatten.
  • Optimalisatie voor prestaties door best practices toe te passen, zoals caching, compressie en content delivery networks (CDN’s). Gebruik services die specifiek zijn voor cloudproviders, zoals Amazon CloudFront, Azure CDN of Google Cloud CDN, om prestaties en latency te verbeteren.
  • Monitor prestaties met cloudprovider-specifieke monitoring tools, zoals Amazon CloudWatch, Azure Monitor of Google Cloud Monitoring, om de prestaties van jouw applicaties en gegevens bij te houden. Stel waarschuwingen in voor specifieke drempels om op de hoogte te worden gesteld van potentiële prestatieproblemen.
  • Beheer jouw cloudresources efficiënt om optimale prestaties te garanderen. Dit omvat het beheren van CPU-, geheugen- en schijfgebruik en het op- of afschalen van middelen op basis van het gebruikspatroon.
  • Test en optimaliseer jouw applicaties en gegevens regelmatig. Gebruik tools zoals Apache JMeter, LoadRunner of Gatling om hoog verkeersscenario’s te simuleren en de schaalbaarheid van jouw applicaties en gegevens te testen.
  • Gebruik gedistribueerde architecturen, zoals microservices, om de impact van een enkel storingspunt te verminderen en de beschikbaarheid en prestaties te verbeteren. Hierdoor kun je componenten isoleren en ze afzonderlijk schalen.
  • Implementeer de beste beveiligingspraktijken om ervoor te zorgen dat jouw applicaties en gegevens beschermd zijn tegen cyberbedreigingen. Gebruik tools zoals AWS WAF, Azure Security Center of Google Cloud Armor om beveiligingsinbreuken te monitoren en te voorkomen.

De meest voorkomende aanvallen die geassocieerd worden met cloud computing zijn:

  • Gegevensinbreuken kunnen optreden wanneer onbevoegde gebruikers toegang krijgen tot gevoelige informatie die is opgeslagen in de cloud. Dit kan gebeuren door zwakke wachtwoorden, ongepatchte software kwetsbaarheden of insider-bedreigingen.
  • Malware kan cloud-infrastructuur infecteren en de vertrouwelijkheid, integriteit en beschikbaarheid van gegevens compromitteren. Malware kan zich verspreiden via phishing-e-mails, ongepatchte software kwetsbaarheden of geïnfecteerde software.
  • Distributed denial-of-service (DDoS) aanvallen overbelasten cloud-servers met verkeer, waardoor ze ontoegankelijk worden voor legitieme gebruikers. Dit kan gebeuren door kwetsbaarheden in de cloud-infrastructuur, onbeveiligde API’s of gecompromitteerde referenties.

Het risico van deze dreigingen kan variëren afhankelijk van het type cloud model. Toch zijn er algemene best practices voor het verkleinen van de schade die ze kunnen veroorzaken:

  • Het versleutelen van gevoelige gegevens voordat ze in de cloud worden opgeslagen kan helpen om ze te beschermen tegen ongeautoriseerde toegang;
  • Het implementeren van strikte toegangscontroles, zoals multi-factor authenticatie, kan helpen voorkomen dat ongeautoriseerde personen toegang krijgen tot de cloud.
  • Het regelmatig patchen van softwarekwetsbaarheden en het up-to-date houden van software kan helpen malware-aanvallen te voorkomen.
  • Het monitoren van cloud-infrastructuur op verdachte activiteiten kan helpen bij het detecteren en voorkomen van insiderdreigingen.
  • Het implementeren van DDoS-beschermingsmaatregelen, zoals firewalls en intrusiepreventiesystemen, kan helpen bij het voorkomen van DDoS-aanvallen.
  • Het regelmatig uitvoeren van beveiligingsbeoordelingen kan helpen bij het identificeren van kwetsbaarheden in cloud-infrastructuur en ervoor zorgen dat beveiligingsmaatregelen effectief zijn.

 

Het implementeren van al deze elementen kan veel zijn om te hanteren voor een bedrijf waarvan de kerntaak niet IT-beveiliging is. Leer meer over het uitbesteden van jouw beveiliging om zeker te zijn dat jouw bedrijf optimaal beschermd is tegen bedreigingen.

Dit hangt sterk af van de branche en/of locatie van jouw bedrijf. Hier zijn echter enkele nuttige richtlijnen om jouw organisatie compliant te houden:

  • Kies een cloudserviceprovider die voldoet aan de relevante voorschriften en normen voor uw branche.
  • Begrijp de voorschriften die op jouw bedrijf van toepassing zijn en hoe ze van toepassing zijn op cloud computing. Werk samen met juridische en compliance-experts om ervoor te zorgen dat je aan alle eisen voldoet.
  • Voer een risicobeoordeling uit om mogelijke nalevingsrisico’s met betrekking tot cloud computing te identificeren. Dit omvat het identificeren van risico’s op het gebied van gegevensbescherming, privacy en beveiliging.
  • Ontwikkel een nalevingsplan dat de stappen beschrijft die je gaat nemen om aan de regelgevende vereisten te voldoen. Dit moet beveiligingscontroles, gegevensbeheerbeleid en procedures voor kennisgeving van gegevensinbreuken omvatten.
  • Implementeer beveiligingscontroles om jouw gegevens te beschermen en zorg voor naleving van de regelgeving. Dit omvat encryptie, toegangscontroles en monitoring/ logging van gebruikersactiviteiten.
  • Bewaak de naleving van de regelgevende vereisten en controleer regelmatig de naleving van de cloudserviceprovider. Gebruik tools zoals AWS Config, Azure Policy of Google Cloud Security Command Center om naleving te controleren en potentiële nalevingsproblemen te identificeren.
  • Train al het personeel in nalevingsbeleid en procedures met betrekking tot cloud computing. Dit omvat training op het gebied van gegevensbescherming, privacy en beveiligingsbeleid.

Dit hangt af van de service level agreement (SLA) die jouw organisatie heeft met jouw provider en welke cloud diensten jij gebruikt. Hier is een algemeen overzicht van de soorten ondersteuning die beschikbaar zijn:

  • Technische ondersteuning: Cloud dienstverleners bieden technische ondersteuning om je te helpen bij het oplossen van technische problemen die verband houden met hun diensten. Dit kan online chat, telefonische ondersteuning, e-mail ondersteuning of ticketsystemen omvatten.
  • Training materialen: Veel cloud dienstverleners bieden training materialen, zoals online cursussen, video’s, documentatie en tutorials, om je te helpen effectief gebruik te maken van hun diensten. Sommige dienstverleners bieden ook certificeringsprogramma’s voor hun cloud diensten.
  • Professionele Services: Cloud dienstverleners bieden mogelijk professionele services om je te helpen migreren naar de cloud, je cloud resources te optimaliseren of aangepaste oplossingen te bieden voor jouw zakelijke behoeften.
  • Community support: Sommige cloud dienstverleners hebben actieve gebruikersgemeenschappen waar gebruikers best practices kunnen delen, vragen kunnen stellen en ondersteuning kunnen krijgen van andere gebruikers en experts.
  • Consulting services: Sommige cloud dienstverleners bieden consulting services aan om je te helpen met specifieke cloud projecten, zoals migratie naar de cloud, het bouwen van een cloud-native applicatie of het beheren van cloud security.
  • Account management: Cloud dienstverleners bieden meestal account management services aan om je te helpen jouw account en facturering te beheren, evenals om begeleiding en advies te geven over jouw cloud gebruik.

Contacteer
een van onze specialisten

Door op Verzenden te klikken, ga ik akkoord met de voorwaarden die zijn vermeld in het privacybeleid van Proact.

Neem contact op

We horen graag van je. Bel ons, word lid van onze social media community of stuur ons een e-mail via onderstaande contactformulieren.

Door op Verzenden te klikken, ga ik akkoord met de voorwaarden die zijn vermeld in het privacybeleid van Proact.