Zoek
Sluit dit zoekvak.

Cloud Migratie en Adoptie

De publieke Cloud heeft veel te bieden, dat gelukkig al veel organisaties zich realiseren. Denk alleen al aan de mogelijkheden die de providers bieden op het gebied van virtualisatie, database services, containerisatie en andere platform services, maar ook de mogelijkheden rondom Internet-of-Things (IoT) en Artificial Intelligence (AI). Deze innovaties kunnen uw organisatie op een snelle manier veel brengen om onder andere de concurrentie voor te blijven. Lees hier hoe wij kunnen helpen op het gebied van Cloud Migratie en Adoptie.

In het afgelopen decennium heeft cloud een aanzienlijke invloed gehad op de manier waarop informatietechnologie wordt gebruikt en hoe deze het bedrijf ondersteunt. Het begon als Infrastructure as a Service (IaaS), maar is nu uitgegroeid tot een compleet palet aan services die losjes gekoppeld kunnen worden afgenomen met een hoge mate van automatisering en beveiliging. Deze services worden aangeboden tegen een pay-as-you-go-model en zijn meestal beschikbaar als beheerde service door de provider naar keuze.


Er zijn verschillende redenen waarom organisaties naar de cloud migreren. Sommigen migreren naar de cloud om de productiviteit te verhogen. We zien ook dat veel organisaties met een datacenter consolidatie- of rationalisatieproject migreren naar de cloud, vooral diegenen die zich voorbereiden op een overname of afstoting, of die in de loop der jaren anderszins te maken hebben gehad met een wildgroei aan infrastructuur.


Daarnaast zijn er organisaties die hun bedrijf volledig opnieuw willen inrichten met behulp van moderne technologie als onderdeel van een groter digitaal transformatieprogramma. En natuurlijk zijn organisaties altijd op zoek naar manieren om het bedrijfsresultaat te verbeteren door hun kosten te verlagen.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Proact kan u helpen met het bepalen van uw cloud strategie en migratie op basis van een “proven” gestandaardiseerde aanpak. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het toepassen van een basisprincipe zoals SaaS boven PaaS boven IaaS, het gebruik van ons cloud ambitie model als groeipad om laagdempelig een stap naar de cloud te zetten, om vervolgens per applicatie of workload te bepalen wat de vervolgstappen zijn.

6-R aanpak

Door het toepassen van de 6-R aanpak, kunnen we snel uw organisatie inzicht geven in de haalbaarheid van de migratie naar de cloud en op welk ambitieniveau het verstandig is om te starten. De 6-R aanpak is een zeer goed hulpmiddel om uw cloud migratie strategie inzichtelijk te maken, waarbij de R’en staan voor Retire, Retain, Rehost, Refactor, Rebuild en Replace.

Dit doen we door een inventarisatie uit te voeren van uw applicatie en serverlandschap, en deze vervolgens op basis van de 6-R aanpak in kaart te brengen. Tijdens deze assesment kijken we naar de belangrijkste factoren die invloed hebben op de migratie strategie, zoals het beschikbaar zijn van aan SaaS variant, toepassen van best-practices en uiteraard de ondersteuning voor operating system en applicatie versies binnen de gewenste cloud oplossing.

 class=

Het resultaat van deze assessment is dat uw organisatie beschikt over een helder adviesrapport met migratie strategie, en per applicatie een migratie advies, benodigde tijdsinvesteringen, cloud kostenraming en een plan van aanpak.

Een solide basis

Na het bepalen van een cloud migratie strategie, kan Proact uw organisatie helpen met het ontwerpen (design) en neerzetten (build) van een goed fundament voor uw cloud omgeving, de cloud landing zone.

De landings zone is de belangrijkste basis van de cloud journey en vereist een goede overdenking. De infrastructure-as-code gebaseerde implementatie van Proact worden ontworpen met behulp van een grote database aan design decisions die zijn gebaseerd op best practices, lessons learned, secure-by-design-principes en andere ervaringen.

 class=

Het bouwen van een doordachte landingszone is het startpunt om te voorzien in de behoefte aan duurzame cloud migraties. Door gebruik te maken van Proacts fundament kan uw organisatie zich concentreren op het ervaren van de resultaten van de initiële applicatiemigratie.

Het gebruik van een doordachte landingszone zal helpen tijd te besparen door de uitrol van de cloud omgeving voor veilige en schaalbare workloads te automatiseren. Het biedt ook een omgeving om aan de slag te gaan met een architectuur met meerdere subscriptions (Dev, Test, Acc, Prod), identiteits- en toegangsbeheer (IAM), governance, informatiebeveiliging, netwerk ontwerp en logging/monitoring.

Werk uit handen

Na het neerzetten van een solide basis zullen de verschillende applicaties en servers gemigreerd dienen te worden op basis van de cloud migratie strategie. Iets wat je het beste samen kunt aan pakken, een partner die de kennis en ervaring heeft en alle voorbereidingen kan treffen, zodat uw organisatie zich kan toeleggen op controle en validate voor het geven van een “Go/No-Go” voor de daadwerkelijke cut-over.

 class=

Proact deelt de migratie op in kleinere brokken en maakt per applicatie (set) een migratie draaiboek, een testplan en uiteraard een rollbackplan. Hiermee kunnen we parallel meerdere applicatie (sets) migreren en de snelheid van migratie voor uw organisatie verhogen als dit gewenst is.

Proact heeft ruime ervaring met het opzetten van een migratie planning en werkt op basis van de Prince2 en Scrum methodieken om gestructureerd, efficient en risico verlagend een migratie uit te voeren. Dit hebben wij al voor veel van onze klanten met success mogen doen

Hoe kunnen wij helpen?

We kunnen helpen met:

  • Inventarisatie en uitwerken van een adoptie strategie
  • Vooraf inzichtelijk maken van de te verwachten cloud kosten
  • Opzetten van een doordachte, veilige en bewezen landing zone voor de verschillende typen workloads
  • Migratie van server en, applicatie workloads naar de public Cloud
  • Transformatie van workloads naar bijvoorbeeld PaaS of SaaS
  • Reductie en voorspelbaarheid van Cloudkosten
  • Tot aan het ontzorgen door het beheer uit handen te geven aan onze specialisten.

Onze ervaring

Proact werkt onder andere nauw samen met Microsoft en AWS en kan jullie ondersteunen met jullie hybride, multi- of native Cloudstrategie naar bijvoorbeeld Microsoft Azure. Daarnaast hebben wij een groot aantal cloud architecten en cloud engineers aan boord met veel expertise op de verschillende kennisgebieden. Proact heeft bij een groot aantal bedrijven de transitie naar de cloud verzorgd. Lees hierover meer in de onderstaande referentie casussen. Meer weten over hoe wij jullie kunnen helpen? Wij beantwoorden graag alle vragen! Neem contact op met een van onze experts via onderstaande button en wij staan je graag te woord.

Delen

Gerelateerde content

Neem contact op

We horen graag van je. Stuur ons een e-mail via onderstaande contactformulieren.

Neem contact op

We horen graag van je. Bel ons, word lid van onze social media community of stuur ons een e-mail via onderstaande contactformulieren.

Door op Verzenden te klikken, ga ik akkoord met de voorwaarden die zijn vermeld in het privacybeleid van Proact.

Proact nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en geïnspireerd met onze nieuwsbrief! Ontvang regelmatig updates over IT en digitalisering en exclusieve uitnodigingen voor evenementen rechtstreeks in uw inbox. Meld je nu aan!

Door op Verzenden te klikken, ga ik akkoord met de voorwaarden die zijn vermeld in het privacybeleid van Proact.