2017-10-09

Jaarlijks onderzoek Proact en AG Connect toont aan: steeds minder bedrijven sluiten cloud uit

De hybrid cloud wordt steeds populairder onder Nederlandse bedrijven. Dat blijkt uit de resultaten van de 2017-editie van het Hybrid Cloud Journey Barometer-onderzoek, uitgevoerd door datacenter- en clouddienstenprovider Proact en AG Connect. De twee partijen onderzoeken elk jaar waar bedrijven staan in hun transitie naar de cloud. In 2016 vond nog 44 procent van de organisaties de hybrid cloud de meest geschikte oplossing voor hun processen; dit jaar is dat gestegen naar meer dan 50 procent. Daarnaast maken bedrijven vorderingen op hun weg naar de cloud. Was vorig jaar nog 22 procent bezig met de eerste stap – standaardisatie van de infrastructuur –, nu is dat percentage gedaald naar 17 procent. Organisaties worden dus volwassener in hun cloudgebruik.

Parameters voor cloud deployment 

Om te bepalen of een kernapplicatie geschikt is voor cloud deployment en zo ja, welk type cloud, nemen organisaties verschillende parameters in overweging. De risico’s zijn voor 30 procent van de respondenten het belangrijkst. Hierbij valt te denken aan reputatieschade als gevolg van het lekken van gevoelige informatie of aan inkomstenderving doordat een service niet beschikbaar was. Maar ook aan hoge vaste kosten door te kiezen voor een public cloud, terwijl de bijbehorende flexibiliteit niet gebruikt wordt. De business value van de kernapplicatie is voor 23 procent van de ondervraagden de belangrijkste parameter. Daarbij vragen ze zich af wat de waarde is van de applicatie of de workload en of deze bedoeld is voor de corebusiness of voor secundaire processen. De kosten van bijvoorbeeld infrastructuur, licenties en beheer komen pas op de derde plaats van belangrijkste parameters. 19 procent noemt dit als eerst.

Dat meer dan de helft van de respondenten de hybrid cloud het meest geschikt acht, wil echter niet zeggen dat zij allemaal in die situatie zitten. Op dit moment heeft 37 procent van de bedrijven een hybride oplossing geïmplementeerd.

De deelnemers aan het onderzoek werd ook gevraagd naar hun redenen om de cloud in te zetten. Schaalbaarheid blijkt voor organisaties de belangrijkste. Het meest gegeven antwoord was namelijk het snel beschikbaar kunnen stellen van resources en services (20 procent). De twee redenen die daarop volgen, zijn het reduceren van kosten en het verbeteren van de business continuity.

Do-it-yourself (DIY) blijft populair

Het aantal bedrijven waarbij de IT-afdeling zelf de IT-infrastructuur beheert, is nog steeds opvallend groot: 43 procent hanteert dat do-it-yourself-model. Dat betekent niet dat deze bedrijven daar in de ideale wereld ook voor zouden kiezen. In dat geval geeft 11 procent namelijk de voorkeur aan minder eigen beheer. Toch vindt 31 procent dat DIY het best past bij zijn organisatie.

Balans vinden

 Sander Dekker, Business Unit Director Proact Unit West van Proact: “Het is voor ons niet verrassend dat de hybrid cloud aan populariteit wint. Want met dit model realiseer je als bedrijf een optimale balans tussen financiële aspecten, flexibiliteit en kwaliteit. Er zijn bedrijven die een ‘public cloud, tenzij’-strategie voeren. Maar het is raadzaam je van tevoren af te vragen voor welke workloads dit de optimale fit is. Flexibiliteit brengt namelijk de nodige kosten met zich mee. Dus is het voor de specifieke workload  noodzakelijk of mogelijk om snel op en af te kunnen schalen, bijvoorbeeld voor seizoensdrukte op de website? Of is bijvoorbeeld je legacy-applicatie daar niet geschikt voor? Wat kwaliteit betreft, is het in ieder geval vaak wel lonend om specifieke taken te outtasken. Een specialistische partij heeft veel ervaring en dat zie je terug in kwaliteitsverbetering. Het blijft belangrijk om te zoeken naar de voor jouw organisatie juiste balans. Om klanten hierbij te helpen, ontwikkelden we de Business Cloud Alignment-methodologie. Daarmee krijgen zij op een pragmatische manier inzicht in hoe hun cloudstrategie eruit moet komen te zien en ontstaat een roadmap voor hun weg naar de cloud. Per applicatie of oplossingsgebied wordt dan duidelijk of ze het best af zijn in de on-premise-omgeving, in een enterprise-cloud of in een public cloud.”

Voor meer informatie:

Sander Dekker, Business Unit Director Europe West, Proact tel: +31 30 30 33 200, sander.dekker@proact.eu

Over Proact
Proact is Europa’s meest vooraanstaande, onafhankelijke datacenter- en clouddienstenprovider. Door het leveren van flexibele, toegankelijke en veilige IT-oplossingen en -diensten, helpen we organisaties en autoriteiten riscio’s en kosten te verlagen en tegelijkertijd hun flexilibiteit, productiviteit en efficientie te vergroten. We hebben wereldwijd meer dan 5.000 projecten succesvol afgerond, hebben momenteel meer dan 3.500 klanten en beheren 100 petabyte aan informatie in de cloud. We hebben meer dan achthonderd medewerkers in dienst verdeeld over vijftien landen in Europa en Noord-Amerika. Ons moederbedrijf, Proact IT Group AB, is opgericht in 1994 en staat sinds 1999 genoteerd aan Nasdaq Stockholm (PACT).

Voor meer informatie, bezoek www.proact.nl