Search
Close this search box.

Zo krijg je meer synergie in je IT-team

Deel nu

Verandering is de enige constante, zeker in IT. In deze blog vertelt Chris Elshof, Manager Service Delivery bij Proact, hoe een andere opzet van je IT-team je wendbaarder maakt, je helpt je IT-medewerkers blijvend te boeien en meer synergie brengt.

Panta rhei

De Griekse filosoof Heraclitus zei het al honderden jaren voor Christus: panta rhei, ofwel: alles stroomt. Hij had het toen vast niet over veranderende techniek, veranderende bedrijfsomgevingen en veranderende wensen van je medewerkers, maar dat alles voortdurend aan verandering onderhevig is, dat is nog steeds een feit. Wendbaar zijn en het blijven boeien van je personeel, dat zijn de grote uitdagingen van organisaties van vandaag de dag.

Overzichtelijke structuur

Tot een aantal jaar geleden was de aanpak van IT-governance – de manier waarop een organisatie IT bestuurt – heel overzichtelijk. Je had allemaal verschillende clubjes. Een helpdesk, een team van systeembeheerders, een team van netwerkbeheerders en dan had je natuurlijk nog de senioren van de club: de IT-architecten. Had een medewerker een probleem, dan werd de helpdesk gebeld en die zetten het probleem door naar een van de collega’s. Alle medewerkers zaten in hun eigen vakje en met elkaar praten, bleek moeilijk. Inmiddels is dit een stoffige structuur die niet meer werkt.

Iedereen verantwoordelijk voor het hele plaatje

Met alle ontwikkelingen in de cloud is een andere structuur nodig, zoals bijvoorbeeld een DevOps-aanpak. Daarbij vormen alle IT-medewerkers gezamenlijk één team waarbij iedereen verantwoordelijk is voor het hele plaatje, voor de complete workload. Door één team te maken dat elke maandagochtend het werk bespreekt, zit je veel meer in elkaars vaarwater. De een informeert bijvoorbeeld zijn collega’s dat er een bepaalde knop in Microsoft Teams op een andere plek zit en dat daar telefoontjes over kunnen komen. De ander vertelt meer over ontwikkelingen die op stapel staan. Dat maakt het werk voor de vroegere helpdeskmedewerkers veel interessanter. Zij hebben niet meer voortdurend klagende en gefrustreerde eindgebruikers aan de lijn, maar weten nu ook wat het beleid is en wat de impact van veranderingen op hun werk zal zijn. Ze horen met welke uitdagingen de beheerders spelen en wat de visie van de architect daarop is. Dankzij een dergelijke integrale aanpak wordt er vanuit verschillende disciplines naar veranderingen gekeken en krijg je weer synergie in je IT-team. Zo blijft het werk voor je IT-medewerkers boeiender en kun je als organisatie veel makkelijker inspelen op technologische veranderingen.

Geïnspireerd?

Als Proact kunnen we alles bieden wat je nodig hebt voor een succesvolle digitale transformatie. Onze professionele services helpen bij elke fase – van beoordeling en ontwerp tot implementatie, onderhoud en optimalisatie. De brede expertise van onze consultants, gecombineerd met onze collectieve ervaring, stelt ons in staat om de huidige complexe IT-systemen en -diensten met een minimum aan risico in te zetten. Wij helpen jou je bedrijfsprocessen te ondersteunen en te optimaliseren. Interesse? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op via info@proact.nl of door te bellen naar 088 006 34 26, we vertellen je er graag meer over.

Ontdek meer artikelen

#ThePowerOfData

Neem contact op

We horen graag van je. Bel ons, word lid van onze social media community of stuur ons een e-mail via onderstaande contactformulieren.

Door op Verzenden te klikken, ga ik akkoord met de voorwaarden die zijn vermeld in het privacybeleid van Proact.

Proact nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en geïnspireerd met onze nieuwsbrief! Ontvang regelmatig updates over IT en digitalisering en exclusieve uitnodigingen voor evenementen rechtstreeks in uw inbox. Meld je nu aan!

Door op Verzenden te klikken, ga ik akkoord met de voorwaarden die zijn vermeld in het privacybeleid van Proact.