Zoek
Sluit dit zoekvak.

Zo bereid je je organisatie voor op de overstap naar de cloud

Deel nu

‘De cloud’. Wat ooit een futuristisch klinkend buzzword was, is nu een onmisbaar onderdeel van ons leven geworden. Hoewel er verschillende cijfers de ronde doen, durven we wel te stellen dat vrijwel elke organisatie een of meerdere cloudoplossingen gebruikt. Heb je de overstap nog niet gemaakt? In deze blog bespreekt Kevin Janssen, Chief Technology Officer bij Proact, hoe je je organisatie voorbereidt op de overstap.

De voordelen van cloudtechnologie

Uit onderzoek door managementadviesbureau MarketsandMarkets blijkt dat de waarde van de wereldwijde markt voor cloudcomputing nog steeds hard groeit. Had het in 2020 een waarde van 371,4 miljard dollar, naar schatting zal dit tegen 2025 zijn gestegen naar een duizelingwekkende $832,1 miljard. Volgens Cloudwards.net, een online platform rondom cloudcomputing, gebruikt 94 procent van de bedrijven een of meerdere clouddiensten. Dat is natuurlijk niet voor niets. Cloudoplossingen bieden een hele rits aan voordelen die de efficiëntie en concurrentiepositie van je organisatie kunnen verbeteren. Een van de grootste pluspunten is de mogelijkheid om resources te schalen op basis van je behoeften. Dit betekent dat je niet meer hoeft te investeren in lokale servers en aanverwante hardware en het onderhoud daarvan.

Stap 1: Ga je voor public cloud of hybride cloud?

Voordat je de overstap maakt, moet je bepalen of je een public, private, hybride of een multicloudoplossing wilt gebruiken. De keuze hangt af van je doelstellingen, je behoeften, je beveiligingsvereisten en je budget. Een public cloud kan kosteneffectief zijn, terwijl een private cloud meer controle en beveiliging biedt. Een hybride of multicloudoplossing kan het beste van beide werelden combineren. Wat de juiste keuze is, is voor elke organisatie anders.

Stap 2: Ontwikkel een goed doordachte migratiestrategie

Het begint met het begrijpen van je huidige IT-infrastructuur en het vaststellen van je doelstellingen. Vervolgens kun je een migratieplan opstellen en de benodigde resources toewijzen. Zoals Leendert al schreef in een eerdere blog, is snel migreren zeker niet altijd synoniem voor goed migreren. Neem de tijd.

Stap 3: Betrek je medewerkers

Hoe mooi je oplossing ook is, als je medewerkers het niet omarmen, schiet het z’n doel voorbij. Betrek al in een vroeg proces je medewerkers. Zorg voor duidelijke communicatie en betrek ze bij de verandering. Transparantie is essentieel om verwachtingen te managen en eventuele verstoringen te minimaliseren.

Stap 4. Zorg voor een goede beveiliging van je cloudoplossing

Beveiliging is een topprioriteit in de cloud. Het is belangrijk om te begrijpen dat cloudproviders zoals AWS, Azure en Google Cloud state-of-the-art beveiligingsmaatregelen bieden. Als organisatie moet je ook zelf verantwoordelijkheid nemen voor het veilig gebruiken van de cloud. Dat betekent het implementeren van sterke toegangscontroles, versleuteling en regelmatige beveiligingsaudits.

Klaar om de sprong te wagen?

De overstap naar de cloud is geen sinecure, maar met de juiste voorbereiding en een goede strategie kan het je veel brengen.

Meer weten?

Wil je meer informatie over de stappen die je kunt nemen om een succesvolle migratie naar de cloud te realiseren? Download dan nu onze whitepaper ‘De weg naar de cloud: public of hybride?’ Hierin vind je gedetailleerde informatie en praktische tips om jouw reis naar de (hybride) cloud succesvol te maken.

Ontdek meer artikelen

#ThePowerOfData

Neem contact op

We horen graag van je. Bel ons, word lid van onze social media community of stuur ons een e-mail via onderstaande contactformulieren.

Door op Verzenden te klikken, ga ik akkoord met de voorwaarden die zijn vermeld in het privacybeleid van Proact.

Proact nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en geïnspireerd met onze nieuwsbrief! Ontvang regelmatig updates over IT en digitalisering en exclusieve uitnodigingen voor evenementen rechtstreeks in uw inbox. Meld je nu aan!

Door op Verzenden te klikken, ga ik akkoord met de voorwaarden die zijn vermeld in het privacybeleid van Proact.