Search
Close this search box.

Volledig naar de public cloud, realistisch of niet?

Deel nu

De cloud is inmiddels niet meer weg te denken uit het IT-landschap. Hoewel de vele voordelen van cloudoplossingen, zoals schaalbaarheid en kostenefficiëntie, algemeen bekend zijn, kent de public cloud ook wel wat aandachtspunten. In deze blog bespreekt Kevin Janssen, Chief Technology Officer bij Proact, waar je over na moet denken bij het kiezen van de juiste cloudoplossing voor jouw organisatie.

Beperkte controle

Eén van de aandachtspunten van de public cloud is dat je minder controle hebt over de infrastructuur en de onderliggende systemen. Je moet je schikken naar het aanbod van een aanbieder als Microsoft, Google of Amazon. Heb je daar geen zin in, maar wil je ook geen eigen datacenter onderhouden? Dan is de public cloud zeker niet de enige oplossing. Bij een private cloudoplossing gebruik je een platform van een IT-serviceprovider. Zo kun je langetermijnprijsafspraken op maat maken met wellicht minder prijsschommelingen.

Potentiële beveiligingsrisico’s

Hoewel public cloudproviders vaak robuuste beveiligingsmaatregelen hebben, bestaan er nog steeds inherente beveiligingsrisico’s bij het gebruik van een gedeelde infrastructuur. Gevoelige data en bedrijfskritische applicaties kunnen mogelijk kwetsbaarder zijn in de public cloud. Het is belangrijk om de beveiligingseisen en de behoeften van jouw organisatie af te zetten tegen de potentiële risico’s van het gebruik van een public cloudoplossing.

Regelgeving en naleving

Afhankelijk van de industrie waarin jouw organisatie actief is, kunnen er strikte regelgevingsvereisten zijn met betrekking tot gegevensopslag en -verwerking. In sommige gevallen kan het gebruik van een public cloudoplossing het moeilijker maken om aan deze vereisten te voldoen. Onderzoek de regelgevingskwesties binnen jouw branche en jouw organisatie zorgvuldig voor je een keuze maakt.

Onverwachte kosten

Als je niet heel goed vinger aan de pols houdt voor wat betreft je dataverbruik, kan je schrikken van de kosten. Je bent immers afhankelijk van de public cloudprovider. Dit kunnen je ondervangen door te kiezen voor een IT-servicepartner die cost-control-services biedt, zodat je altijd inzicht hebt in je IT-uitgaven en de kosten kunt optimaliseren.

Neem de tijd

De populariteit van de cloud is onmiskenbaar en de voordelen zijn aanzienlijk. Echter, het is belangrijk om aan bepaalde aspecten van de public cloud wat extra aandacht te besteden. Door de tijd te nemen om de beperkingen en risico’s te overwegen, kun je een beter geïnformeerde beslissing nemen over de meest geschikte cloudoplossing voor jouw organisatie.

Meer weten?

Wil je meer weten over de aandachtspunten van de verschillende cloudoplossingen? Benieuwd hoe je jouw overgang naar de cloud soepel en veilig laat verlopen? Download dan nu onze whitepaper ‘De weg naar de cloud: public of hybride?’

Ontdek meer artikelen

#ThePowerOfData

Neem contact op

We horen graag van je. Bel ons, word lid van onze social media community of stuur ons een e-mail via onderstaande contactformulieren.

Door op Verzenden te klikken, ga ik akkoord met de voorwaarden die zijn vermeld in het privacybeleid van Proact.

Proact nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en geïnspireerd met onze nieuwsbrief! Ontvang regelmatig updates over IT en digitalisering en exclusieve uitnodigingen voor evenementen rechtstreeks in uw inbox. Meld je nu aan!

Door op Verzenden te klikken, ga ik akkoord met de voorwaarden die zijn vermeld in het privacybeleid van Proact.