Zoek
Sluit dit zoekvak.

Microsoft Azure: maatwerk in de public cloud

Deel nu

Microsoft Azure is een compleet public cloud platform. Dat klinkt leuk, maar hoe helpt het IT-managers bij bedrijven in Nederland? In het kort maakt het jouw leven gemakkelijker. Je bent bijvoorbeeld niet meer druk met het persoonlijk ondersteunen van je collega’s. In plaats daarvan werken zij op een veilig, flexibel en gebruiksvriendelijk platform in de cloud. Daarnaast biedt Azure talloze mogelijkheden voor beheerders en ontwikkelaars. Het hosten en creëren van applicaties is bijvoorbeeld stukken eenvoudiger. Verder maakt iedereen dankzij automatische updates altijd gebruik van dezelfde en nieuwste versie van programma’s.

Hoe helpt Microsoft Azure mij als IT-manager?

De mogelijkheden in Microsoft Azure zijn vrijwel eindeloos. Bovendien is het platform continu in beweging. Een veelgehoorde klacht van IT-beheerders is dat ze erg druk zijn met randzaken. Ze helpen een collega uit de brand en houden weinig tijd over voor beheren van het netwerk en uitvoeren van updates. Een centrale en gebruiksvriendelijke werkomgeving is de oplossing. Hierdoor werken je collega’s zelfstandig en heb jij tijd om je op andere zaken te richten.

Een betrouwbaar, flexibel en gebruiksvriendelijk cloud platform

De flexibiliteit van Microsoft Azure is een van de sterke punten. Daarom is het een toevoeging voor elke moderne onderneming, ongeacht welke programmeertalen, besturingssystemen, apparaten en databases gebruikt worden. Er is dus geen sprake van een langdurige gewenningsperiode voor medewerkers. Azure past zich namelijk aan, zodat gebruikers dat niet hoeven te doen. 

Welke functies vertolkt Microsoft Azure?

Als IT-manager wissel je liever niet van cloud provider. Daarom is het essentieel om de juiste keuze te maken. Een beslissing maken vraagt om het nemen van verantwoordelijkheid. Want een platform bepaalt hoe er binnen jouw onderneming gewerkt wordt. Microsoft Azure is enorm divers en beschikt over ruim 200 diensten en tools. Dat klinkt overweldigend, maar je hebt ze waarschijnlijk niet allemaal nodig. Bovendien heb je wel de zekerheid dat uitbreiding van de toepassingen altijd een optie is. Daarnaast helpt een deskundige partner in cloud services en databeheer je bij het maken van de juiste keuzes.

De diensten en toepassingen voor moderne bedrijfsvoering

Microsoft Azure is een uitgebreid platform met diensten gericht op SaaS, IaaS en PaaS. Het aantal tools is te hoog om hier allemaal te benoemen. Om het overzichtelijk te maken heeft Microsoft de diensten onderverdeeld in zuilen. Dat zijn categorieën die bestaan uit een verzameling applicaties met een overeenkomstig doel. Azure Virtual Desktop valt bijvoorbeeld onder de zuil compute. Azure Arc is een development tool om applicaties te ontwikkelen en te beheren. De functies van Microsoft Azure zijn divers en ondersteunen allerlei sectoren en afdelingen. Synapse Analytics is bijvoorbeeld de tool waarmee waardevolle analyses worden gemaakt en waarmee op basis van data strategieën worden bepaald. Data verzamelen en categoriseren speelt tenslotte een cruciale rol in moderne bedrijfsvoering. Zelfs voor het organiseren van de migratie naar Azure bestaat een waardevolle tool. Via Azure Migrate plan en en implementeer je een soepele overstap.

Handige tools voor backups en recovery

Het maken van backups is uitzonderlijk eenvoudig wanneer je kiest voor Microsoft Azure. Als cloud platform verbindt het de infrastructuur binnen jouw onderneming. De gehele opzet van Azure maakt het gemakkelijk om backups centraal te organiseren. Als IT-manager bepaal je de frequentie helemaal zelf. Uiteraard worden de backups automatisch doorgevoerd. Afhankelijk van jouw voorkeuren en de beschikbare hardware worden ze on premise en in de cloud opgeslagen. Microsoft Azure maakt altijd meerdere kopieën en plaatst die op verschillende, goed beveiligde servers. Zorgen om het verliezen van belangrijke bestanden, data en gegevens zijn daarom overbodig.

Azure is schaalbaar zodat je alleen betaalt voor wat je gebruikt

Een van de aantrekkelijke eigenschappen van Microsoft Azure is het pay-as-you-go principe. Oftewel, je betaalt alleen voor wat je gebruikt. Dat levert twee grote voordelen op. Je hebt namelijk nooit meer te maken met overcapaciteit. Dat is een probleem bij ondernemingen met eigen servers. Tijdens grote delen van de dag, en met name ‘s nachts, worden die slechts voor een deel benut. De rest van de capaciteit is noodzakelijk om piekgebruik op te vangen. Het spreekt voor zich dat hierdoor veel capaciteit en geld verloren gaat. Een tweede voordeel is de architectuur automatisch met je meegroeit dankzij het pay-as-you-go principe. Over het algemeen betaal je per gebruiker en per dienst. Het is dus niet nodig om de hele architectuur overhoop te gooien wanneer het team wordt uitgebreid met nieuwe personeelsleden. Daarnaast betaal je niet langer voor een applicatie die je bij nader inzien niet nodig hebt. Grote investeringen zijn dus onnodig. Je weet van tevoren exact wat de kosten per maand zijn en komt niet voor verrassingen te staan.

Een veilige en flexibele werkomgeving in de cloud

Flexibel werken is de nieuwe norm. Voor IT-managers wekt dat vragen over de veiligheid op. De cloud services van Microsoft Azure geven jou de zekerheid dat je collega’s op een secure plek werken. Bovendien doen ze dat waar en wanneer ze willen. Via applicaties zoals Microsoft Teams, Office 365 en SharePoint werken medewerkers ongestoord samen in een veilige omgeving. Alles is centraal georganiseerd, waardoor jij het overzicht behoudt.

‘In een jaar één minuut downtime in januari levert me op de kerstborrel nog steeds klachten op. Voor mij is het geen optie om een servicedesk in India te bellen waar ik een nummer ben. Dat kan ik me niet permitteren. In dat geval heb ik veel liever een partij dichtbij, waarvan ik weet dat zij op de hoogte zijn hoe belangrijk dit voor ons is. Als ik Proact midden in de nacht bel lijkt het wel of het hele bedrijf wakker is. Dat is de support die ik nodig.’

Jesper Weiland, Eigenaar, Exonet

Migreren naar Microsoft Azure met een deskundige partner

Ben jij klaar voor de migratie naar Azure? Met de juiste partner en expert in cloud services sta je er niet alleen voor. Azure outsourcen bespoedigt de overgang en verstoort jouw dagelijkse werkzaamheden zo min mogelijk. Je rekent altijd op een team experts die jouw helpen wanneer je er even niet uitkomt.

Ontdek meer artikelen

#ThePowerOfData

Neem contact op

We horen graag van je. Bel ons, word lid van onze social media community of stuur ons een e-mail via onderstaande contactformulieren.

Door op Verzenden te klikken, ga ik akkoord met de voorwaarden die zijn vermeld in het privacybeleid van Proact.

Proact nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en geïnspireerd met onze nieuwsbrief! Ontvang regelmatig updates over IT en digitalisering en exclusieve uitnodigingen voor evenementen rechtstreeks in uw inbox. Meld je nu aan!

Door op Verzenden te klikken, ga ik akkoord met de voorwaarden die zijn vermeld in het privacybeleid van Proact.