Zoek
Sluit dit zoekvak.

IT-beheer? Doe je dat zelf als bouwbedrijf of besteed je het uit?

Deel nu

We schreven al in een eerdere blog, het doorlopen van de digitale transformatie brengt voor een bouwbedrijf specifieke uitdagingen met zich mee. Ga je die uitdagingen zelf aan, of besteed je het uit? In deze blog belichten we de vier zaken waar je over na moet denken als je je over dit vraagstuk buigt.

1. De hoeveelheid kennis en expertise

De complexiteit van de IT-omgeving van veel bouwbedrijven maakt uitbesteden een valide keuze. Veel bouwbedrijven kunnen zich maar een klein IT-team veroorloven, terwijl een goede partner een team van misschien wel honderden mensen heeft. Of het nu gaat om een traditionele on-premise omgeving of om een moderne cloudomgeving met PaaS- en SaaS-oplossingen, een groot team heeft veel specialistische kennis en expertise in huis waar je ongelimiteerd uit kunt putten. Die kennis en expertise haal je onmogelijk zelf allemaal in huis.

2. De motivatie van je eigen IT-team

Als je het onderhoud van het technische aspect van je infrastructuur uitbesteedt aan een externe partner, kan je eigen team zich weer buigen over de uiteindelijke oplossingen waar je je als bouwbedrijf mee onderscheidt binnen de branche. Zo kunnen ze veel meer waarde toevoegen. Als ze zich geen zorgen hoeven te maken of de machines wel up-to-date zijn en de back-ups bruikbaar, kunnen zij zich ongestoord richten op innovaties en vernieuwende projecten die nodig zijn om de processen binnen jouw bouwbedrijf te optimaliseren. Motiverend voor je IT-team en waardevoller voor de organisatie.

3. Het risico dat je loopt

Als een partner de infrastructuur van je IT-omgeving onderhoudt, neemt deze ook een deel van de risico’s op zich. Ga je in zee met een partner die ervaring heeft in de bouwbranche, word je bovendien op de juiste manier geholpen als zich onverhoopt toch een incident voordoet. Stel dat er een cyberaanval heeft plaatsgevonden, daar is je eigen IT-team wellicht niet goed op ingericht om daarmee om te gaan. Een goede partner heeft die ervaring – en de benodigde handjes – wel. Een veilig gevoel.

4. Een passende weg naar een regiemodel

Als je kiest voor uitbesteden, bedenk dan dat je die stap niet per se in één keer hoeft te maken. Leg eerst eens vast wat voor jullie bouwbedrijf het ideale regiemodel is. Bedenk vervolgens van welke pakketten je het onderhoud vandaag al zou kunnen uitbesteden en met welke kun je beter nog even wachten. Door in kleine stappen over te schakelen naar een regiemodel, kun je op een laagdrempelige manier ervaring opdoen.

Meer weten?

Proact is voor meerdere bedrijven in de bouwsector al een uitstekende partner gebleken. Benieuwd wat jouw organisatie nodig heeft om bouwspecifieke uitdagingen aan te gaan? Download dan ons whitepaperIn dit whitepaper nemen jou als IT-manager in de bouw mee langs de vier grootste uitdagingen: cyberveiligheid, de moderne werkplek in een bouwbedrijf, infrastructuur en outsourcing.

Ontdek meer artikelen

#ThePowerOfData

Neem contact op

We horen graag van je. Bel ons, word lid van onze social media community of stuur ons een e-mail via onderstaande contactformulieren.

Door op Verzenden te klikken, ga ik akkoord met de voorwaarden die zijn vermeld in het privacybeleid van Proact.

Proact nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en geïnspireerd met onze nieuwsbrief! Ontvang regelmatig updates over IT en digitalisering en exclusieve uitnodigingen voor evenementen rechtstreeks in uw inbox. Meld je nu aan!

Door op Verzenden te klikken, ga ik akkoord met de voorwaarden die zijn vermeld in het privacybeleid van Proact.