Zoek
Sluit dit zoekvak.

Het belang van een cloud(migratie)strategie

Deel nu

Sta je op het punt om naar de cloud te migreren? Dan is het van cruciaal belang om een goed doordachte cloudmigratiestrategie te hebben. In deze blog bespreekt Leendert Bredemeijer​, accountmanager bij Proact, waarom een cloud(migratie)strategie zo belangrijk is en welke stappen je kunt nemen om een succesvolle migratie te realiseren. Of je nu kiest voor een public cloud, private cloud of hybride cloudoplossing, een strategie helpt je om je doelen te bereiken en potentiële valkuilen te vermijden.

Snel migreren is niet per se goed migreren

We zijn allemaal weleens verhuisd en daar komt ook meer bij kijken dan simpelweg het verplaatsen van je inboedel naar de nieuwe omgeving. Je hebt een goede planning nodig, zodat je zo snel mogelijk en met zo min mogelijk obstakels in je nieuwe huis weer uit de voeten kunt. Bij een migratie naar de cloud geldt precies hetzelfde. Een goede cloudmigratiestrategie begint met een inventarisatie van je bestaande systemen, applicaties en workloads. Deze stap wordt vaak over het hoofd gezien, maar is cruciaal om een vlekkeloze migratie te waarborgen.

De juiste stappen om te migreren naar de cloud

1. Inventariseer

Breng in kaart welke applicaties, workloads en servers je hebt. Dit geeft je een duidelijk overzicht van wat er gemigreerd moet worden.

2. Wie doet wat

Bepaal per workload welke strategie je wilt – of moet – volgen. Je kunt kiezen voor uitfaseren, voor opnieuw opbouwen, voor consolideren of voor het ‘lift-and-shift’-principe. Een handig raamwerk hiervoor is het 6R-model, dat zes strategieën biedt om applicaties naar de cloud te verplaatsen: Rehost, Replatform, Repurchase, Refactor, Retire en Retain.

3. Communiceer

Zorg voor goede communicatie naar medewerkers, klanten en andere belanghebbenden over de impact van de migratie. Transparantie is essentieel om verwachtingen te managen en eventuele verstoringen te minimaliseren.

4. Test

Voer uitgebreide tests uit om ervoor te zorgen dat de migratie vlekkeloos verloopt. Identificeer eventuele knelpunten en los ze op voordat je live gaat.

5. Migreer

Tijdens de migratie is het belangrijk om een gedetailleerd runbook te volgen, waarin alle stappen en hun impact zijn opgenomen. Dit minimaliseert risico’s en zorgt voor een soepele overgang.

Frisse start

Een goed geplande cloudmigratie biedt ook de mogelijkheid voor een frisse start. Je krijgt de kans om verouderde systemen en processen op te ruimen en efficiëntieverbeteringen door te voeren. Het is een moment om te evalueren welke IT-middelen echt noodzakelijk zijn en om een solide basis te leggen voor toekomstige groei.

Meer weten?

Wil je meer informatie over het belang van een cloudmigratiestrategie en de stappen die je kunt nemen om een succesvolle migratie te realiseren? Download dan nu onze whitepaper ‘De weg naar de cloud: public of hybride?’ Hierin vind je gedetailleerde informatie en praktische tips om jouw reis naar de (hybride) cloud succesvol te maken.

Ontdek meer artikelen

#ThePowerOfData

Neem contact op

We horen graag van je. Bel ons, word lid van onze social media community of stuur ons een e-mail via onderstaande contactformulieren.

Door op Verzenden te klikken, ga ik akkoord met de voorwaarden die zijn vermeld in het privacybeleid van Proact.

Proact nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en geïnspireerd met onze nieuwsbrief! Ontvang regelmatig updates over IT en digitalisering en exclusieve uitnodigingen voor evenementen rechtstreeks in uw inbox. Meld je nu aan!

Door op Verzenden te klikken, ga ik akkoord met de voorwaarden die zijn vermeld in het privacybeleid van Proact.