Zoek
Sluit dit zoekvak.

De moderne werkplek bij lokale overheden, zo lukt het wel

Deel nu

Hybride werken is niet meer weg te denken. Toch hebben niet alle gemeenten en andere lokale overheden hier al een passende oplossing voor. Uitdagingen als bestaande VDI-oplossingen en legacy-systemen remmen vernieuwing af. In deze blog geven we een aantal tips om toch de stap naar de moderne werkplek te maken.

VDI als remmende factor

Veel gemeenten werken nog met een VDI-oplossing. Ooit was dit een moderne oplossing, maar tijden veranderen en inmiddels is een Virtual Desktop Infrastructure-oplossing eerder een remmende factor. Het gros van de gemeenten houdt echter vast aan deze weinig flexibele oplossing, ook nu hybride werken een feit is.

Legacy dé uitdaging voor lokale overheden

Vandaag de dag zijn de Microsoft 365-oplossingen de nieuwe standaard en idealiter is elke applicatie bereikbaar via een willekeurige browser. Helaas werken veel applicaties bij gemeenten nog niet via de cloud. Legacy-systemen – denk bijvoorbeeld aan systemen zoals het Basisregistratie Personen (BRP) of andere on-premise applicaties – moeten dan ook nog op een ouderwetse manier ontsloten worden.

IT-manager als aanjager van vernieuwing

Als we kijken naar gemeenten die al wel de vernieuwingsslag hebben gemaakt, is de IT-manager de aanjager. Aan hem, haar of hen de schone taak om het bestuur te overtuigen om de verandering te financieren. Aan de andere kant van het spectrum moet hij in zijn team de veranderbereidheid creëren om de vernieuwingsslag te gaan maken. Dat krijg je alleen voor elkaar als je een fantastische teamspeler bent.

De werkplek van de toekomst

Hoe ziet zo’n moderne werkplek er nu eigenlijk uit en hoe kan de verdere ver-PaaSing en ver-SaaSing daarop inspelen? Bij de werkplek van de toekomst heeft elke gebruiker een eigen device. Het maakt niet uit welke – een zakelijk apparaat dat door de IT-afdeling is geleverd, of een persoonlijk device dat iemand al in bezit heeft en waar iemand vertrouwd mee is. Wat het device ook is, elke medewerker krijgt een persoonlijk opstartscherm aangeboden, waarmee de dag wordt gestart. Hier hoef je niet te zoeken, maar vind je gewoon alles wat je nodig hebt. Dat is de kracht van de nieuwe werkplek: één keer inloggen dankzij single sign-on en direct productief zijn dankzij je persoonlijke startscherm.

Een paar belangrijke tips

1. Eet een olifant in stukjes

Dankzij alle legacysystemen is het moeilijk van de ene op de andere dag te transformeren naar een werkplek volledig in de cloud. De grote leveranciers van software spelen een belangrijk rol in het ver-SaaSen. Een olifant kun je nu eenmaal niet in één keer opeten, dat doe je in kleine hapjes. Begin daarom klein en hou het – letterlijk en figuurlijk – behapbaar.

2. Werk met een programma

Verandering is mensenwerk, dat gaat niet over technologie. Ga daarom werken met een programma en zorg dat dat programma in de hele organisatie landt. Communicatie is de eerste stap als je wil veranderen. Dat gaat verder dan adoptie. Adoptie vindt vaak pas plaats als de werkplek al is gekozen, het verandertraject start al jaren daarvoor. Doe dat gestructureerd.

3. Kies voor een partner die ervaring heeft met lokale overheden

Digitalisering binnen lokale overheden kent zijn eigen, specifieke uitdagingen. Kies daarom voor een partner die aantoonbaar ervaring heeft met gemeenten en andere lokale overheden.

Meer weten?

Proact is voor meerdere gemeenten al een uitstekende partner gebleken. Zo hebben wij bijvoorbeeld de gemeente Texel geholpen met een veilige, toekomstbestendige infrastructuur en werkplekken. Wij hebben daarvoor een nieuwe NetApp HCI, HPe Aruba switches neergezet en de VDI-werkplek geoptimaliseerd. Ook hebben we de eerste stappen gezet om de moderne werkplek te faciliteren voor de medewerkers van de gemeente Texel.

Ben je benieuwd wat jouw organisatie nodig heeft om deze uitdagingen aan te gaan? Download dan ons whitepaper.

Microsoft

Ontdek meer artikelen

#ThePowerOfData

Neem contact op

We horen graag van je. Bel ons, word lid van onze social media community of stuur ons een e-mail via onderstaande contactformulieren.

Door op Verzenden te klikken, ga ik akkoord met de voorwaarden die zijn vermeld in het privacybeleid van Proact.

Proact nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en geïnspireerd met onze nieuwsbrief! Ontvang regelmatig updates over IT en digitalisering en exclusieve uitnodigingen voor evenementen rechtstreeks in uw inbox. Meld je nu aan!

Door op Verzenden te klikken, ga ik akkoord met de voorwaarden die zijn vermeld in het privacybeleid van Proact.