Zoek
Sluit dit zoekvak.

De invloed van AI op cybersecurity, de pro’s en de con’s

Deel nu

Cybersecurity is een van de grootste uitdagingen in deze tijd van digitale transformatie. Met de komst van artificial intelligence (AI) worden cyberaanvallen steeds geavanceerder, frequenter en schadelijker, en kunnen je bedrijf ernstig in gevaar brengen. Gelukkig kun je AI ook inzetten als bondgenoot om je cybersecurity te versterken. In deze blog bespreekt Rob van Scheijndel, Solution Architect bij Proact, de positieve en negatieve impact van AI op cybersecurity, en geeft hij tips om het beste uit deze technologie te halen.

De voordelen van AI voor cybersecurity

AI kan je helpen om sneller en effectiever cyberdreigingen te detecteren, te voorkomen en te bestrijden. Dit zijn een aantal van de voordelen van AI als het gaat om cybersecurity.

1. Betere dreigingsdetectie

AI-gedreven cybersecuritysystemen, zoals we dat zien in moderne Endpoint Detection & Response-oplossingen, kunnen enorme hoeveelheden data analyseren om patronen en afwijkingen te identificeren die kunnen wijzen op een cyberaanval. AI – in de vorm van machine-learning-algoritmen – is daardoor beter in staat niet eerder geregistreerde dreigingen op te merken. Dit is ten opzichte van traditionele signature-based systemen een hele verbetering, waardoor de snelheid en nauwkeurigheid van dreigingsdetectie een flinke stap voorwaarts maakt.

2. Snellere incidentrespons

AI kan ook helpen bij het automatiseren van incidentresponsprocessen, waardoor sneller en efficiënter cyberdreigingen kunnen worden aangepakt. Een voorbeeld hiervan is User Entity Behavior and Analysis (UEBA) binnen een SIEM. Daarbij wordt AI ingezet om het gedrag te analyseren, om bedreigingen van binnenuit of gecompromitteerde accounts te detecteren. Door een basislijn van normaal gedrag vast te stellen, identificeert AI afwijkingen die wijzen op een beveiligingsincident.

3. Verbeterd inzicht in dreigingen binnen het netwerk

Network Detection and Response (NDR) is een geavanceerde beveiligingsbenadering die gebruikmaakt van kunstmatige intelligentie om verdachte activiteiten in netwerken te identificeren en te analyseren. Met behulp van machine-learning-algoritmen kan NDR snel afwijkingen van normaal netwerkverkeer detecteren, potentiële bedreigingen identificeren en onmiddellijk proactieve maatregelen nemen. Deze technologie stelt organisaties in staat om bedreigingen effectiever te detecteren en te reageren, waardoor de beveiliging van hun netwerken wordt versterkt en gegevenslekken worden voorkomen.

De nadelen van AI voor cybersecurity

Hoewel kunstmatige intelligentie tal van voordelen en verbeteringen biedt op verschillende gebieden, brengt het ook cybersecurityrisico’s met zich mee. Dit zijn een aantal van de nadelen van AI als het gaat om cybersecurity.

1. Vijandige AI

Cybercriminelen kunnen kunstmatige intelligentietechnieken gebruiken om hun aanvallen te verbeteren en te automatiseren. Machine-learning kan worden ingezet om kwetsbaarheden uit te buiten, detectie te ontwijken of ongeautoriseerde toegang te verkrijgen.

2. Sociale manipulatie

AI kan ook worden gebruikt om nepnieuws, phishing-e-mails en andere vormen van sociale manipulatie te genereren, waardoor het moeilijker wordt om te onderscheiden wat echt is en wat niet. De drempel wordt met AI lager en ook minder ‘geschoolde’ hackers krijgen mogelijkheden, waarmee een sterke toename verwacht kan worden van dit fenomeen. Het is van cruciaal belang om jezelf en je organisatie te beschermen door op de hoogte te blijven van de nieuwste technieken en meer bewustzijn te creëren rondom het securitythema.  

3. Deep fake

AI kan worden gebruikt om overtuigende nepvideo’s en audio-opnames te maken, waardoor identiteitsfraude en reputatieschade wordt vergemakkelijkt. Het identificeren ervan wordt steeds moeilijker naarmate de technologie geavanceerder wordt.

Hoe haal je het beste uit AI voor cybersecurity?

Er is een voortdurende wedloop tussen de ontwikkeling van manipulatietechnologieën en de ontwikkeling van detectie- en verificatiemethoden. Om de voordelen van AI voor cybersecurity te maximaliseren en de potentiële risico’s te beperken, is een holistische benadering cruciaal. Combineer AI-gedreven securityoplossingen met menselijke expertise en reeds bestaande technische oplossingen, test dit grondig, monitor continue op verdachte gedragingen en blijf alert op nieuwe ontwikkelingen.

Bescherm jouw organisatie tegen cyberaanvallen

Wil je de veiligheid van jouw organisatie versterken beschermen tegen de evoluerende dreiging van cyberaanvallen? Download hieronder onze whitepaper “Van cyberkwetsbaar naar cyberveilig” en krijg concrete handvatten en praktische adviezen om het beveiligingsniveau van jouw organisatie te verhogen. Zet de eerste stap naar een betere beveiliging en bescherm je organisatie tegen de gevolgen van cyberaanvallen. Vul hieronder jouw gegevens in om de download te starten.

Ontdek meer artikelen

#ThePowerOfData

Neem contact op

We horen graag van je. Bel ons, word lid van onze social media community of stuur ons een e-mail via onderstaande contactformulieren.

Door op Verzenden te klikken, ga ik akkoord met de voorwaarden die zijn vermeld in het privacybeleid van Proact.

Proact nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en geïnspireerd met onze nieuwsbrief! Ontvang regelmatig updates over IT en digitalisering en exclusieve uitnodigingen voor evenementen rechtstreeks in uw inbox. Meld je nu aan!

Door op Verzenden te klikken, ga ik akkoord met de voorwaarden die zijn vermeld in het privacybeleid van Proact.