Zoek
Sluit dit zoekvak.

De 3 belangrijkste trends op het gebied van cloudcomputing

Deel nu

In zijn vorige blog vertelde Leendert Bredemeijer​, accountmanager bij Proact, al waarom Azure het fundament is voor een succesvolle cloudomgeving. In deze blog kijkt hij naar de trends die gaande zijn in de wereld van cloudoplossingen en hoe Microsoft met Azure daarop inspeelt.

Ontwikkelingen staan niet stil

De cloud heeft de manier waarop organisaties werken op z’n kop gezet. Maar sinds de jaren negentig, toen internetbedrijven zoals Amazon, Google en Salesforce begonnen met het aanbieden van webgebaseerde diensten die gebruikmaakten van gedistribueerde servers en netwerken is er heel wat veranderd. En de ontwikkelingen staan niet stil. Dit zijn drie van de vele trends die momenteel gaande zijn.

Multi-cloud en hybride cloud

De afgelopen jaren hoorden we voortdurend hoeveel bedrijven de overstap maakten naar de cloud. Maar het State of the Cloud Report van Flexera laat een ander beeld zien. Ruim 90 procent van de organisaties werken al met een multicloud-strategie en 82 procent heeft gekozen voor een hybride cloudstrategie. Logisch, want dit stelt je in staat om de voordelen van elke cloudoplossing te benutten, zoals schaalbaarheid, beveiliging, flexibiliteit en kostenbesparing. Een multi-cloudstrategie kan ook het risico van vendor lock-in verminderen en je veerkracht vergroten. Een hybride cloudoplossing is een specifiek type multi-cloudoplossing die publieke en private cloudservers combineert. Zo heb je meer controle over je gevoelige gegevens en applicaties, terwijl je wel kunt profiteren van de efficiëntie en toegankelijkheid van de publieke cloud.

Microsoft Azure is een van de meest veelzijdige en compatibele cloudplatforms is die met verschillende andere clouds kunnen samenwerken. Azure biedt bijvoorbeeld Azure Arc, een dienst die organisaties in staat stelt om hun hybride en multi-cloudomgevingen te beheren en te beveiligen vanuit één centraal punt.

Artificial intelligence (AI) en machine learning (ML)

AI en ML zijn twee van de meest invloedrijke technologieën die de cloudcomputing-industrie transformeren. Deze technologieen kunnen de efficiëntie en snelheid van cloudcomputing nog verder verbeteren door taken te automatiseren, patronen te herkennen, inzichten te genereren en beslissingen te ondersteunen. AI en ML kunnen ook helpen bij het verbeteren van de beveiliging en het beheer van de cloud, bijvoorbeeld door bedreigingen te detecteren, anomalieën te identificeren, optimalisaties voor te stellen en problemen op te lossen.

Microsoft is met Azure is een van de marktleiders op het gebied van AI en ML, omdat Azure een breed scala aan diensten en tools biedt om AI- en ML-oplossingen te bouwen, te trainen, te implementeren en te schalen. Azure biedt bijvoorbeeld Azure Machine Learning, een platform dat organisaties in staat stelt om end-to-end-ML-projecten te beheren en te versnellen. Dit zijn projecten waarbij het hele proces van machine learning wordt doorlopen, van het verzamelen en analyseren van de gegevens tot het implementeren en testen van het model. Een voorbeeld van een end-to-end-ML-project is een systeem voor het detecteren van tekstuele emoties dat de stemming en de persoonlijkheid van een schrijver afleidt uit de schrijfstijl.

Serverless computing

Serverless computing is een cloudcomputingmodel waarbij de cloudprovider de serverinfrastructuur en het onderhoud beheert, terwijl de klant alleen betaalt voor de uitgevoerde functies of code. Serverless computing maakt het mogelijk om applicaties te bouwen en te schalen zonder je zorgen te hoeven maken over de onderliggende servers.

Microsoft Azure is een van de pioniers op het gebied van serverless computing, omdat het een van de eerste cloudplatforms was die serverless diensten aanbood. Azure biedt bijvoorbeeld Azure Functions, een dienst die organisaties in staat stelt om event-driven functies te schrijven en uit te voeren in verschillende programmeertalen.

Meer weten?

Benieuwd welke cloudoplossing het best bij jouw organisatie past? Wil je meer informatie over de stappen die je kunt nemen om een succesvolle cloudmigratie te realiseren? Download dan nu onze whitepaper ‘De weg naar de cloud: public of hybride?’ Hierin vind je gedetailleerde informatie en praktische tips om jouw reis naar de (hybride) cloud succesvol te maken.

Ontdek meer artikelen

#ThePowerOfData

Neem contact op

We horen graag van je. Bel ons, word lid van onze social media community of stuur ons een e-mail via onderstaande contactformulieren.

Door op Verzenden te klikken, ga ik akkoord met de voorwaarden die zijn vermeld in het privacybeleid van Proact.

Proact nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en geïnspireerd met onze nieuwsbrief! Ontvang regelmatig updates over IT en digitalisering en exclusieve uitnodigingen voor evenementen rechtstreeks in uw inbox. Meld je nu aan!

Door op Verzenden te klikken, ga ik akkoord met de voorwaarden die zijn vermeld in het privacybeleid van Proact.