Search
Close this search box.

Backup: een noodzakelijk schild tegen cyberaanvallen

Deel nu

Hoe goed je je IT-infrastructuur ook beschermt, we weten allemaal dat het kwetsbaar is. Je bent immers maar één onbedoelde klik verwijderd van een cyberaanval. Het hebben van een goed noodherstelplan – disaster-recovery – én een goede, bruikbare backup van je bedrijfsgegevens is dan levensreddend. Tegelijkertijd is het maken van een backup door de toegenomen complexiteit en regelgeving uitdagender dan ooit tevoren. Gelukkig zijn er vandaag de dag talloze backupoplossingen op de markt. Maar hoe weet je nu zeker dat je er een kiest die het hoogste niveau van gegevensbescherming biedt?

Zorg altijd voor minimaal één immutable backup

De backupoplossingen worden steeds geavanceerder, maar ook cybercriminelen worden steeds slimmer. Inmiddels hebben ze een manier gevonden om ook je backups – samen met je live-systemen – te versleutelen. Ze breken in op je omgeving om zich vervolgens eerst een tijdje ‘slapende’ te houden. Op die manier kunnen ze niet alleen je data versleutelen, maar ook je backups. Om dat te voorkomen, moet je gebruik maken van een technologie die zorgt voor een ‘air-gap’ tussen je live systemen en je backup. Zo’n air-gap is letterlijk een ‘kloof van lucht’ tussen je bedrijfsnetwerk en je backup: omdat je backup niet verbonden is met je netwerk, kan het ook niet gehackt worden. Als je altijd drie backups maakt, op twee verschillende dragers, waarvan één backup off-site, buiten je netwerk, heb je altijd minimaal één immutable backup: een backup die niet is te versleutelen.

Backup as a Service (BaaS) | De voordelen

Door het maken van goede, bruikbare backups uit te besteden aan een partner met specialistische kennis, weet je zeker dat je altijd een bruikbare backup hebt. Zo kun je in korte tijd je hele omgeving herstellen als dat nodig is, of alleen teruggrijpen op specifieke bestanden. Het maken en terugplaatsen van een backup is – zeker als je met veel gegevens te maken hebt – een enorme klus. Als je dan ook nog eens de klok rond zeker wilt zijn van de juiste ondersteuning, dan vraag je nogal wat van je team. Door je backup uit te besteden, heb je altijd toegang tot gecertificeerde specialisten met de juiste expertise, de juiste (test-)procedures en kennis van relevante wet- en regelgeving.

Backup as a Service | Microsoft Office 365

Veel mensen leven in de veronderstelling dat het niet nodig is om van hun Microsoft Office 365-omgeving een backup te maken. Werken in de cloud is toch veilig? Zeker is dat veilig, als een server bij Microsoft weg zou vallen, schakel je automatisch over naar een andere server of zelfs een ander datacentrum. De kans is groot dat je het niet eens merkt. Maar dat geeft je niet automatisch een backup van je mails en bestanden. Wat als iemand, per ongeluk of moedwillig, de inbox verwijderd? Door te kiezen voor Backup as a Service | Microsoft Office 365 (BaaS-O365) bescherm je je bedrijfsgegevens in Office 365 (Exchange, OneDrive, SharePoint) tegen onbedoelde verwijdering of serviceonderbreking.

“Backup as a Service van Proact is voor ons de veiligste oplossing. Omdat het wordt geleverd als een dienst geeft het ons meer flexibiliteit gaf dan een traditionele backup-oplossing. De druk op onze IT-activiteiten is afgenomen door voor een leverancier te kiezen waarop we blind kunnen vertrouwen.”

Per Brandt, Munters

Backup as a Service | Microsoft Office 365 in de praktijk

Onze BaaS-O365 is een beheerde backupservice die je bedrijfsgegevens in Office 365 (denk aan Exchange Online, OneDrive en Sharepoint) beschermt. Omdat wij een bedrag per gebruiker per maand berekenen, wordt het maken en beheren van je backups een operationele uitgave (OPEX). Geen investeringen in hardware of infrastructuur, maar opschalen en afschalen naar behoefte. Wij zorgen niet alleen voor het juist configureren van je BaaS-O365-oplossing, maar bewaken en beheren de backups ook 24/7 in een van onze ISO27001-datacenters en volgens gestructureerde ITIL-principes. Wanneer dat nodig is, kunnen we direct actie ondernemen, zonder dat je bedrijfscontinuïteit in gevaar komt.

Point-in-time herstel

Point-in-time herstel houdt in dat medewerkers ook individuele items kunnen herstellen, zoals bijvoorbeeld e-mails, OneDrive-bestanden en -mappen of objecten uit een eerdere backup. Onze BaaS-O365-oplossing bewaart ook bestandsversies, zodat wijzigingen die op een bepaalde dag zijn aangebracht, altijd beschikbaar zijn voor herstel.

On-premise, cloud of hybride backup? Geen probleem

De cloud lijkt wel de nieuwe heilige graal. Toch zijn er nog genoeg organisaties die werken met on-premise systemen of een hybride omgeving. Een extra uitdaging om ook dan op betrouwbare en herhaalbare wijze volledige backups te maken, die voldoen aan alle regelgeving en de bedrijfscontinuïteit te allen tijden verzekeren. We leveren al meer dan 25 jaar backupoplossingen en beheerde backupservices en bieden verschillende manieren om backupuitdagingen het hoofd te bieden. On-premise, cloud of hybride.

Wat kan Proact betekenen?

Als je toe bent aan een nieuwe backup-omgeving, kunnen wij je helpen de juiste keuze te maken uit het brede scala aan backupoplossingen. Na de implementatie, kunnen we deze voor je finetunen om je zo het hoogste niveau van gegevensbescherming te garanderen. Ook als je al een backup-omgeving hebt, kunnen we deze proactief voor je bewaken en beheren, dagelijkse activiteitenrapporten leveren en mogelijke problemen voorkomen voordat ze zich voordoen. Of het nu gaat om je Microsoft Office 365-omgeving, hypervisoromgevingen, secure storage-vault, een onbeheerde remote-vault of elke andere technologie, ons team staat voor je klaar.

Ontdek meer artikelen

#ThePowerOfData

Neem contact op

We horen graag van je. Bel ons, word lid van onze social media community of stuur ons een e-mail via onderstaande contactformulieren.

Door op Verzenden te klikken, ga ik akkoord met de voorwaarden die zijn vermeld in het privacybeleid van Proact.

Proact nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en geïnspireerd met onze nieuwsbrief! Ontvang regelmatig updates over IT en digitalisering en exclusieve uitnodigingen voor evenementen rechtstreeks in uw inbox. Meld je nu aan!

Door op Verzenden te klikken, ga ik akkoord met de voorwaarden die zijn vermeld in het privacybeleid van Proact.