De snelle digitalisering van gemeenten vereist een stabiele en betrouwbare infrastructuur die vlotte innovaties mogelijk maakt. De vraag is of je met een relatief klein IT-team dat zelf voor elkaar krijgt. Veel gemeenten worstelen dan ook met de vraag of ze IT in-huis moeten regelen of moeten uitbesteden. Wat voor jouw gemeente de juiste keuze is, hangt van verschillende factoren af. Hier alvast vier zaken om over na te denken.
1. De hoeveelheid kennis en expertise
Elke gemeente heeft te maken met krimpende budgetten, veel verantwoordelijkheden en hoge verwachtingen van burgers. Tegelijkertijd zijn de IT-omgevingen complex. Een gemiddelde gemeente kan zich vaak maar een klein IT-team veroorloven, terwijl een goede partner een team van misschien wel honderden mensen heeft. Of het nu gaat om de traditionele on-premise omgeving of om de moderne cloudomgeving inclusief de ver-PaaSing en ver-SaaSing van veel oplossingen, met zo’n groot team kun je uit een enorme bron van specialistische kennis en expertise putten. Kennis en expertise die je onmogelijk zelf allemaal in huis kunt halen.
2. De motivatie van je eigen IT-team
Als je de technische infrastructuur laat onderhouden door een externe partner, kunnen je eigen IT-mensen zich weer bezighouden met de uiteindelijke oplossingen waar je mee werkt en actief zijn waar ze de meeste waarde kunnen toevoegen. Als ze zich niet druk hoeven te maken over de basis, over of alle machines wel up-to-date zijn en de back-ups wel in orde, kunnen zij zich richten op vernieuwende projecten, op innovaties die nodig zijn om de gemeentelijke dienstverlening te optimaliseren. Dat is een stuk motiverender.
3. Het risico dat je loopt
Gemeenten hebben te maken met wet- en regelgeving die van hogerhand wordt opgelegd. Denk alleen maar aan de Omgevingswet die de regels voor ruimtelijke projecten bundelt en vereenvoudigt. Dat heeft grote impact op de gemeentelijke organisatie. Door het onderhoud van je infrastructuur bij een partner neer te leggen, leg je ook een deel van de risico’s die je loopt bij je partner neer. Als je dat onderhoud dan ook nog eens bij een partner neerlegt die ervaring heeft met het werk van lokale overheden en gemeenten, word je op de juiste manier geholpen als zich onverhoopt toch een incident voordoet.
4. Een passende weg naar een regiemodel
Kies je voor een regiemodel, dan hoef je die stap niet noodzakelijkerwijs in één keer te maken. Bedenk eerst eens hoe het ideale regiemodel er voor jou uitziet. Bepaal dan van welke pakketten je het onderhoud vandaag al zou kunnen uitbesteden en met welke kun je beter nog even wachten. Door in kleine stappen over te schakelen naar een regiemodel, kun je op een laagdrempelige manier ervaring opdoen.
Meer weten?
Proact is voor meerdere gemeenten al een uitstekende partner gebleken. Zo hebben wij bijvoorbeeld de gemeente Texel geholpen met een veilige, toekomstbestendige infrastructuur en werkplekken. Wij hebben daarvoor een nieuwe NetApp HCI, HPe Aruba switches neergezet en de VDI-werkplek geoptimaliseerd. Ook hebben we de eerste stappen gezet om de moderne werkplek te faciliteren voor de medewerkers van de gemeente Texel.
Ben je benieuwd wat jouw organisatie nodig heeft om deze uitdagingen aan te gaan? Download dan ons whitepaper.
