Adix

Proact optimaliseert opslagomgeving Adix

Toen de IT-infrastructuur van Adix de klantgerichte visie van het bedrijf niet meer goed kon ondersteunen, was de keuze voor een nieuwe opslagomgeving snel gemaakt. Een tijdje werkte Adix met een systeem waarin elke klant een eigen server toegewezen kreeg. Maar al snel stonden er vierentwintig racks vol servers, die allemaal stroom nodig hadden.

In de praktijk was dit systeem enorm inefficiënt: de processoren waren 90 procent van de tijd niet in gebruik, maar bleven wel continu draaien. De meeste servers hadden een capaciteit van 500 gigabyte, maar sommige klanten gebruikten eigenlijk maar 50 gigabyte. Het gevolg: torenhoge energierekeningen. In 2007 besloot Adix haar fysieke servers te virtualiseren. Hierdoor kon de capaciteit veel flexibeler worden ingezet, wat het hele systeem veel efficiënter maakte.

“Het virtualiseren van de fysieke servers betekende een enorme verbetering in de verhouding tussen kosten en prestaties, maar daarmee was het probleem van onze beperkte risicospreiding nog niet opgelost”, vertelt John Tomasowa, algemeen directeur van Adix. “Als een server crashte, had dit meteen gevolgen voor alle klanten die een eigen virtuele omgeving op die server hadden. In het ergste geval zouden met één storing de systemen van acht klanten worden platgelegd. Dat risico willen we niet nemen. Het past ook niet in onze visie: wij willen onze klanten optimale business continuity bieden."

In het verleden kostte het opzetten van een server soms wel een hele week. Bij het opzetten van de nieuwe storageomgeving was een snellere leveringstijd en betere schaalbaarheid dan ook een belangrijke overweging voor Adix. De nieuwe oplossing moest ook zorgen voor een betere service door het uitbreidingsproces van opslagcapaciteit sneller en gemakkelijker te maken om zodoende klanten beter en sneller van dienst te zijn. Adix was op zoek naar een storageomgeving die zowel horizontaal als verticaal schaalbaar en zowel heel beschikbaar als heel energiezuinig was.

De bestaande infrastructuur moest worden gemigreerd naar een efficiëntere omgeving waar met minder severracks goede prestaties konden worden gegarandeerd. Voor de ontwikkeling van deze nieuwe omgeving koos Adix voor storage integrator Proact, die een oplossing van Cisco UCS en NetApp Cluster met thin provisioning leverde. Thin provisioning betekent dat de beschikbare opslagcapaciteit efficiënter wordt gebruikt. Virtuele servers kunnen eenvoudig worden uitgebreid zonder dat daar extra servers voor nodig zijn.

“Al vroeg in onze zoektocht naar een nieuwe oplossing wisten we dat we bij Proact aan het juiste adres waren”, zegt Tomasowa. “We hebben eerst naar een paar andere leveranciers gekeken, maar die boden niet wat wij nodig hadden. Toen we bij Proact aankwamen, wisten we meteen dat dit een goede keuze was. De mensen van Proact hebben een enorme expertise; ze kennen de markt en weten dus precies wat wij als kleine speler nodig hebben om te kunnen groeien. En na een demonstratie bij Cisco wisten we zeker dat dit de oplossing was die we zochten.”

Meer lezen? Download de PDF