Woonbedrijf

Woonbedrijf vereenvoudigt storage- en serverbeheer binnen nieuwe SAP omgeving

Woonbedrijf is een woningcorporatie, gevestigd in Eindhoven. Woonbedrijf is ontstaan in 2005, na de fusie tussen woonstichting Hhvl en woningstichting SWS. Woonbedrijf heeft 31.000 betaalbare
huurwoningen in bezit waarvan ruim 3.000 studenteneenheden. Het werkgebied van Woonbedrijf omvat de gemeenten Eindhoven, Veldhoven, Best, Son, Geldrop, Nuenen, Waalre, Valkenswaard en Bladel. Met ruim 450 medewerkers zorgt Woonbedrijf er dagelijks voor dat huurders een thuis hebben met een prettige leefomgeving.

Woonbedrijf heeft een goed overzicht van de gegevens van iedere woning, bewoner en wijk. Dat geldt ook voor de uitgevoerde reparaties en renovatieactiviteiten. Deze gegevens worden met name gebruikt door drie belangrijke groepen binnen Woonbedrijf: Huuradministratie, Onderhoud en Project-administratie. Deze gegevens werden dagelijks geraadpleegd vanuit een ERP-systeem.

Na de fusie, waarbij veel informatie samen kwam, bleek dat dit ERP-systeem niet meer voldeed. De continuïteit van de beschikbaarheid kon niet meer worden gewaarborgd. In 2010 werd daarom besloten om een SAP-platform te implementeren waarin applicaties en informatiebronnen gekoppeld konden worden. Het SAP-platform stelde echter wel eisen aan de performance van de storage- en serveromgeving. “Met de bestaande omgeving kon de SAP-leverancier de prestatie van het SAP-platform niet garanderen. Daarnaast moesten we ook ons huidige serverpark vervangen omdat deze apparatuur inmiddels afgeschreven was”, licht Richard van Eckendonk, systeem-beheerder bij Woonbedrijf, toe. “We wisten op dat moment dat we voor een grote beslissing stonden die we moesten maken." In mei 2011 werd Proact uitgenodigd om een oplossing voor de gestelde problemen te presenteren. “De aanpak die Proact hanteerde, sprak ons erg aan”, vervolgt Van Eckendonk. “Uit de antwoorden die zij op onze vragen gaven, bleek Proact de juiste expertise in huis te hebben. Verder biedt Proact één aanspreekpunt voor alle vragen.”

Bij de zorgvuldige selectie van de oplossingen hield Proact rekening met zowel de eisen van Woonbedrijf als de eisen van de SAP-leverancier. De oplossing moest een sterke performance leveren om aan de eisen van het SAP-platform te voldoen. Daarnaast spelen een sneller ‘go-to-market’ van systemen en een vermindering van beheerlast een belangrijke rol. Met deze eisen in gedachte, stelde Proact een totaaloplossing op basis van NetApp-storage voor en daarmee een continuering van de bestaande storage-infrastructuur van Woonbedrijf, die al jaren gebruik maakte van een NetApp storage-omgeving. Sinds 2010 biedt NetApp in samenwerking met leveranciers zoals VMware en Cisco een oplossing genaamd FlexPod. De FlexPod-oplossing biedt storage- netwerk- en serveroplossingen in één, van de beste leveranciers. In dit geval is gekozen voor een maatwerkoplossing van NetApp, VMware en Cisco (UCS). Proact verzorgde de installatie, implementatie, configuratie en het projectmanagement, inclusief doorlopende ondersteuning. “Proact heeft voor al deze zaken de expertise in huis. We hebben hier bovendien ons eigen contactpersoon bij Proact, wat het contact ook erg persoonlijk maakt”, zegt Van Eckendonk.